Hírek

Borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez igényelhető támogatás

Megjelent a Magyar Államkincstár 17/2021. (III. 11.) számú közleménye,

az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez igényelhető támogatásról szóló 53/2020. (X. 27.) AM rendelet alapján a 2021. évi támogatási kérelem benyújtás feltételeinek közzétételéről.

magyar

Amerikai szőlőkabóca elleni védekezés támogatása

Márciusban lehet benyújtani a szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezéshez az „amerikai szőlőkabóca elleni” támogatási kérelmet.

Támogatás célja:
A szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatásnak a célja, hogy a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét okozó fitoplazma (Grapevine flavescence dorée phytoplasma) fertőzést terjesztő kártevők kiemelten az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) elleni növényvédőszeres védekezés költségéhez vissza nem térítendő támogatást biztosítson.

magyar

Szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítási támogatása 2020-2023

FELHÍVÁS!

A szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítási támogatása keretében ismét lehetőség nyílik az ültetvények korszerűsítésre. Az egyéni tervek benyújtási időszaka – a HNT információi szerint – várhatóan november hónapban nyílik meg, melyre kérjük készüljön fel időben!

magyar

Debrői Hárslevelű borok készítési szabályainak módosulása 2020-tól

Tisztelt Borászatok!

Az Egri Borvidék által magába ölelt Debrői Hárslevelű borok előállítására alkalmas területen gazdálkodók 2019-ben úgy döntöttek, hogy a Debrői Hárslevelű borok előállításához édesítésre használható adalékanyagok származását 2020-as szüreti évtől szabályozni kívánják.

magyar

Az EBHT határozata a 2020. évi szőlő javasolt áráról

Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának határozata a 2020. évi szőlő javasolt áráról
Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa szőlészeti szekciójának javaslatára az EBHT közgyűlése egyhangúan elfogadta 2020. évre vonatkozó szőlőár prognózist, amely határozat szerint az Egri minőségben és mennyiségben termelt Kékfrankos javasolt irány ára nettó 117,-Ft/kg.

A Kékfrankos árprognózisa a többi szőlőfajta árának kialakításában is szerepet játszik.

magyar

A Challenge International du Vin 2020 borversenyen figyelemre méltó egri eredmények születtek!

Kiemelkedően teljesítettek az Egri Borvidék borai a 2020. július 17. - július 18.-án Bordeaux-ban megrendezett Challenge International du Vin borversenyen.

A világhírű megmérettetésen, összesen 45 érmet nyertek el a magyar borok. Nagy borvidékeink közük, a Villány Borvidék 5, a Szekszárdi 6, a Tokaji 7, az Egri Borvidék borai pedig 15 éremmel büszkélkedhetnek.

Egri eredményeink:

magyar

Egri sikerek a VinAgorán!

2 Nagy Arany, 13 arany és 3 ezüstéremmel öregbítették a borvidék hírét.
775 bort bírált az 50 fős zsűri az idei 21. VinAgora Nemzetközi Borversenyen. A kiegyensúlyozott mezőnyben 6 Champion díj, 7 nagyarany-, 140 arany- és 94 ezüstérem született.

Az egri eredmények:

Nagy Aranyérem:
- Thummerer Pincészet - Egri Bikavér Classicus 2016
- Besenyei Borház - Egri Rajnai-Tramini Superior 2014

magyar

Ne hagyja az utolsó pillanatra!

Ne hagyja az utolsó pillanatra!

A szorgos szüreti munkák befejeztével kérjük adatszolgáltatási kötelezettségről se feledkezzen meg!

Származási bizonyítványok:

A szőlő származási bizonyítványokat a hegyközség szerint illetékes hegybírónál kell kérelmezni a szüret évében november 30-ig. Kérjük figyeljen arra, hogy minden szőlőterületére vonatkozóan adjon le jelentést. Akkor is, ha a szüret valamilyen káresemény miatt elmaradt. (káreseményt követő 15 napon belül kell)

magyar

NYEREMÉNYJÁTÉK - Eredmények

Egri borokkal Egerbe! - Nyereményjáték

Nyertesek – Egri Borvidék nyakakasztó játék

Lassan egy esztendeje, hogy nyereményjátékot tartalmazó, az Egri borvidéket bemutató reklámanyagok kerültek fel az egri borokat tartalmazó palackok nyakára. Arra biztattuk a vásárlókat, olvassák el, és játsszanak velünk, küldjék vissza a nyereményszelvényt.

Nos, ezt igen sokan megtették, mi pedig ígéretünknek megfelelően folyamatosan sorsoltunk, és küldtük az ajándék borokat. Most kisorsoltuk a fődíjat, az idei Egri Bikavér Ünnep rendezvényre szóló meghívókat.

magyar

XXI. Egri Borvidéki Borverseny eredmények

Nemzetközi színvonal és nemzetközi zsűri az Egri Borvidéki Borversenyen

Az Egri borvidék 34 borászata 181 bormintával nevezett a 2017. évi Egri Borvidéki Borversenyre, amelyet május 4-én rendeztek az egri Hotel Villa Völgyben. A hét kategóriát öt zsűri bírálta, amely idén nemzetközivé vált azzal, hogy Franciaországból, egy bordeaux-i felnőttképzési szakiskola szőlészeti-borászati igazgatóhelyettese is beült a bírálók közé.

magyar

Egri borvidék - rügyvizsgálat eredmények

Az Eszterházy Károly Egyetem Élelmiszertudományi és Borászati Tudásközpontja elkészítette a 2016-2017 borpiaci év téli fagykár felmérését, mikroszkópos rügyvizsgálattal. Csatolva küldöm az elkészült részletes dokumentációt, és egyben kérem, hogy azt szíveskedj eljuttatni a hegyközség tagjainak, szőlész és borász kollégáknak, hogy felkészülhessenek a 2017-es évjárat korai nehézségeire.

magyar

XX. Egri Borvidéki Borverseny

XX. Egeri Borvidéki Borverseny
Nemzetközi színvonalú borok Egerben

Hajszálpontosan ugyanannyi, 161 bormintával neveztek idén is az egri borászok az Egri Borvidéki Borversenyre, mint az előző két évben, igaz, ezeket 32 helyett 37 borászat küldte be. A borok minősége is a megszokott magas színvonalú volt, a legjobbak pedig zsűri elnöke szerint bármely nemzetközi versenyen megállnák a helyüket.

Rendtartás Kifüggesztés

Kifüggesztés

Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának 2016. március 24-én megtartott Tanácsülésen elfogadott borvidéki rendtartást a módosított mellékleteivel együtt a mai napon 2016.04.06. kifüggesztem.
A Borvidéki Rendtartás a kihirdetés napját követő 30. napon lép hatályba.

A kifüggesztés az EBHT alapszabályának 39. rendelkezésének megfelelően történt.

A kifüggesztett dokumentumok az alábbiakban letölthetők:

A szőlő már nem minősül kockázatos terméknek

A módosítás 2015. szeptember 5-től hatályos olvasható a Magyar Közlönyben ( http://www.magyarkozlony.hu/dokumentumok/25b8f51c4369adfad92a0dde39f906f... ) az EKAER rendelet módosítása (19100. oldal 5. pont)

Az új rendeletben a szőlő már nem minősül kockázatos terméknek, így nem vonatkoznak rá a kockázatos termékek szállítására érvényes szigorítások, szállítása azonban továbbra is EKAER bejelentéssel lehetséges csak.

Egri Borvidék Borminősítő Bizottsága Szabályzata (Kifüggesztés)

Kifüggesztés

Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának 2015. június 25-én megtartott közgyűlésen elfogadott borvidéki rendtartás 2.sz mellékletét a mai nappal 2015.08.18. kifüggesztem.
A Borvidéki Rendtartás a kihirdetés napját követő 30. napon lép hatályba.

A kifüggesztés az EBHT alapszabályának 39. rendelkezésének megfelelően történt.

A kifüggesztett dokumentum az alábbiakban letölthető:

Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának Rendtartása (Kifüggesztés)

Kifüggesztés

Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának 2015. április 16-án megtartott közgyűlésen elfogadott borvidéki rendtartást a mai nappal 2015.06.01 kifüggesztem.
A Borvidéki Rendtartás a kihirdetés napját követő 30. napon lép hatályba.

A kifüggesztés az EBHT alapszabályának 39. rendelkezésének megfelelően történt.

A kifüggesztett dokumentum és mellékletei a alábbiakban letölthetőek:

A NAK tagdíjról hegyközségi tagoknak

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2015. május 5-én a HNT vezetése egyeztetést folytatott a kettős tagságú (NAK-hegyközség) hegyközségi tagok kamarai tagdíjával kapcsolatban. Az egyeztetés végén az alábbi megállapodás került megkötésre.
A NAK eljár a 2014-es tagdíjak rendezésében, továbbá módosítják a NAK Alapszabályának "kamara által akkreditált könyvvizsgáló kötelező alkalmazásáról" szóló rendelkezését.
Kérem tájékoztassák tagjaikat az alábbiakról:

XIX. Egri Borvidéki Borverseny Eredmények

Magas színvonal, kiváló borok a XIX. Egri Borvidéki Borversenyen

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is kiváló borászatok magas minőségű borai gyűltek össze az Egeri Borvidéki Borversenyen, amelyet immár 19. alkalommal rendezett az Egri Borvidék Hegyközségi Tanács. Érdekesség, hogy pontosan ugyanannyi, 161 borminta került a zsűri elé, mint tavaly.

Borászati gépek, technológiai berendezések támogatása

Az MVH honlapján megjelent az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez a 2011. évtől igényelhető támogatásról szóló 83/2011. (VIII. 31.) VM rendeletben előírt, a 2014/2015. pénzügyi évben alkalmazandó nyomtatványok közzétételéről szóló 143/2014. (IX. 22.) MVH Közlemény, amely mellékleteivel együtt az alábbi linkről letölthető:

Földrajzi jelzés nélküli (FN) borok ellenőrző jegy alkalmazása

Az ellenőrző jegy igénylésének, kifizetésének és átvételének eljárása
hnt logo
1. Az ellenőrző jegy alkalmazása
Ellenőrző jegyet csak akkor kell alkalmazni, ha az alábbi feltételek mindegyike teljesül:
- a forgalomba hozni kívánt bor, gyöngyözőbor és szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyözőbor, oltalom alatt álló eredetmegjelölést vagy földrajzi jelzést nem visel (azaz földrajzi jelzés nélküli),

HNT Sajtóközlemény

Sajtóközlemény 2014. augusztus 8.

hnt
Zajlik a szőlő termésbecslés. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa vezetésének intézkedése alapján, a hegybíró kar - a jogszabályi előírásoknak megfelelően - jelenleg is végzi a hazai szőlőterületeken várható termés becslését!
Az összesített adatokat 2014. augusztus 15-ét követően teszi közzé a HNT.
A becsült termés az egyik tényezője lesz annak a szőlőár prognózisnak, amelyet egyebek mellett befolyásol a nyilvántartott bor készlet mennyisége.

XVIII. Egri Borvidéki Borverseny

Kimagasló eredmények az Egri Borvidéki Borversenyen

Egri borvidék

Az elmúlt évek egyik legszínvonalasabb mezőnye gyűlt össze a 18. Egri Borvidéki Borversenyen május 15-én, az egri Hotel Villa Völgyben. A 161 benevezett bormintából 158 érmes lett. Az öt bíráló bizottság, és a legjobb mintákat újra bíráló csúcs zsűri tagjai 3 nagy aranyérmet (köztük két Champion díjat), 37 aranyérmet, 107 ezüstérmet és 11 bronzérmet osztottak ki.