Tápanyag Szaktanácsadás

Tápanyag-ellátási ajánlások az Egri borvidékre

Augusztus-Szeptember

Szőlő fenológia állapota
Ha az elmúlt időszakban biztosítottuk a megfelelő tápelemeket, akkor már a késői fajtáknál is kialakult a fajtára jellemző szín,íz és zamatanyagok nagy része. Az éréshez szükséges kálium felvétel dinamikája továbbra is intenzív. Emellett folyamatos a következő évi generatív szervek differenciálódása, amely szintén többlet tápelemeket és energiát kíván a szőlőtőkétől.

Aktuális tápanyag-ellátási feladatok:
Az intenzív érés és meleg kapcsán egyre több hiánytünet jelenik meg a leveleken és sok helyen fonnyadnak a fürtök. Az alábbi kezelésekkel segítjük az érést, cukrosodási folyamatot, és a bogyók szín, és zamatanyagainak további fejlődését. Az is fontos szempont hogy a jövő évi termőrügyek kialakulását és azok minőségét ebben az időszakban alapozzuk meg a tápanyag-ellátással.
Bogyó érés,magasabb cukorfok ,zamatanyagok fejlődéséhez + vesszőbeéredés
• Technológiai javaslat: SAFE K 3-5l/ha, többszöri kijuttatással akár október végéig

TIPPEK a fürt egészséges állapotának megörzéséhez, hiánytünet megelőzéshez:
Sárguló levelek, talajtípustól függően kezdődő kálium és nitrogén hiánytünet: (1.kép)
- Technológiai javaslat: SAFE K 3-4l/ha + SAFE N 300 2,5 l/ha
1

Bogyóhéj rugalmasságának megörzése (2.kép)
2
• Az idei évjáratban jellemzően nagy bogyók, tőmött fürtöket találunk. Fontos feladat a bogyóhéj rugalmasságának megörzése, amellyel megelőzhető a repedés. Javaslom ebből a célból a Stopitot kijuttatni. További előnye hogy a növényvédelmi kezeléssel kombinálva kevésbé lesz fogékony a bogyó a botritisz fertőzésre.
- Technológiai javaslat: STOPIT 4-5l/ha , 2-3 alkalommal kijuttalva

Magnézium hiánytünet megelőzésre (3.kép)
3
• Minden évben jelentkezik a magnézium hiánytünet. Legelsőként az indikátor fajtákon pl: Tramini,Rizling,Muscat stb. Ha a gyökér nem tud megfelelő mennyiséget szállítani, akkor ez a tünet megjelenik a fürtön is kocsánybénulás formájában. FONTOS! A fürttünet pontos okának megállapításához elengedhetetlen a helyes diagnosztizálás. Ehhez levélanalízist kell végezni, ez alapján lehet eldönteni a további kezelést
- Technológiai javaslat: Magtrac 4l/ha , 2 alkalommal kijuttalva

Fürtfonnyadás, bogyótöppedés megelőzésére (4.kép)
4
• Első lépés a helyes diagnózis levélanalízissel. Ha K/Mg 1-2 között van vagy alatta, akkor nagy a kálium hiány veszélye. A MEGALAB által elvégzett levélnalízisek mintáiban jellemző volt az alacsony vagy igen alacsony kálium szint. Ilyenkor pótolni kell a káliumot, ennek leggyorsabban orvoslása vegetációban lombon keresztül történhet.
- Technológiai javaslat: SAFE K 3-5l/ha , többszöri kijuttatással

Tóth Gábor
tápanyag-ellátási szaktanácsadó
növényvédő szakmérnök
Tel.: +36-30-689-80-94

yara

Cimkék: