Tápanyag Szaktanácsadás

yara

Tápanyag-ellátási ajánlások az Egri borvidékre

2018. Május második dekádja

Időjárási tényezők a borvidéken
2015-ben még április 28-án 0,2 fok volt a mért minimum hőmérséklet, 2018-ba 30C körül.

Tápanyag-ellátási tipp a következő időszakra
Az április 20-a óta tartó kora nyári hőséget idéző időjárás felgyorsította a szőlő fejlődését. A ,rügyfakadás 10-15-e körül indult meg , és május első napjaitól fejlett fürtvirágzatok láthatók a hajtásokon. A magas hőösszeg kapcsán a virágzás is korábban várható, május 15-i héten időjárástól függően el fog kezdődni.
virág
Abban az esetben ha nem rendelkezünk talaj vagy levélanalízissel, érdemes olyan kombinált készítményt választani, mely tartalmazza azokat a létfontosságú tápelemeket, melyek a fürtmegnyúlás és kötődés időszakában nélkülözhetetlenek a szőlő biológiai folyamataihoz.

• Talajon keresztüli kijuttatva: YaraLiva Nitrabor / vagy Tropicote kijuttatás 250-350kg/ha
A YaraLiva aktív kalciumot tartalmaz, mely fontos a savanyú talajainkon. Másik fontos szempont a gyökérzóna ideális pH tartományának fenntartása ami a tápelemek felvételét segíti. Fenntartja a növény aktív gyökérnövekedését, ezzel tovább javul a tápelem felvétel hatékonysága, és növény egészségügyi szempontból is előnyös a használata.

• Lombon keresztül, permetezéssel kijuttatva: YaraVita FRUTREL 2,5L/ha + Bortrac 1,5l/ha

A tápanyag-ellátás fontosságával kapcsolatosan, egy rövid számolást szeretnék megosztani:

Matekozzunk együtt, nézzük mit mutatnak a számok:

1.Táblázat: Költség/Haszon arány
tábl
A számokból látható hogy a a tápanyag ellátásra fordított összeg 75 000Ft volt hektáronként. Ha a termésátlag alakulását vizsgáljuk, akkor a Yara technológia 30%-al magasabb volt a jó kondícióban lévő kontroll parcellához képest, és jól tudjuk hogy az önköltségcsökkentés legcélszerűbb módja a termésátlag növelése. A technológia összeállításakor fontos szempont volt a mennyiségi növekedés mellett a minőség . A kísérletben a komplex Yara technológiával úgy értünk el mennyiségi növekedést hogy megtartottuk a minőségi paramétereket. Sőt például a borászati szempontból fontos Alfa-amino nitrogén (az élesztőgombák fontos tápanyaga az erjedési folyamat során) szint magasabb volt a kezelt területen, ami meghatározó a borminőség szempontjából.
- Mit jelent a költség/ haszon arány a gyakorlatban?
A kísérletben alkalmazott Yara technológia 1 Ft befektetéssel 7 Ft hasznot hozott , ami persze nem minden évjáratban realizálódik, de hosszú távon a 4-5Ft átlag értékkel lehet számolni.
Amennyiben kérdés merül fel szívesen segítek a technológiával kapcsolatosan.

Tóth Gábor
tápanyag-ellátási szaktanácsadó
növényvédő szakmérnök
Tel.: +36-30-689-80-94

yara

Cimkék: