Tápanyag Szaktanácsadás

yara

Tápanyag-ellátási ajánlások az Egri borvidékre

2017. Augusztus

Időjárási tényezők a borvidéken

Szőlő fenológia állapota
A július végétől beköszöntött hőség okán a egyre több tőkén tapasztalható foltokban sárguló levelek. Ezeknél a tőkéknél jelentősen csökken a fotoszintetizáló felület aránya, kevesebb lesz a szárazanyag beépülés a bogyókba A rendkivűli hőség augusztus elején tovább fokozódott, mely a tőkék kondícióját jelentősen igénybe veszi. Napközben mért hőmérséklet 36-40C, ugyanekkor a szőlőtőke levelénél 48-53C fokot is mértünk. A hőség és az erős az UV sugárzás a bogyókon napperzselés formájában jelentkezik.
kép1
1. KÉP: Napégés szőlőbógyon

A fajtára jellemző bogyó színeződése elindult a kékszőlőknél.
kép2
2.KÉP: Bogyószíneződés, Zweigelt

Aktuális tápanyag-ellátási feladatok:
Fontos feladat a különböző stresszhelyzetek megelőzése vagy orvoslása, a zavartalan bogyónövekedés biztosítása. Ez lehet abiotikus vagy környezeti tényező okozta stressz (pl hőség,csapadékhiány), de akár vegyszerérzékenységből adódó is.

A tápanyag ellátási zavarok befolyással vannak a szőlő minőségre (cukor-sav arány) és a borminőségre.
Több levéltünettel is találkoztam, melyek a tápanyag-felvételi zavarral összefüggésbe hozhatók. Ilyen a fürt érési időszakban a fürtfonnyadás, a kocsánybénulás. Jellemző tünetek a bogyó gyengén színesedik, alacsony cukorfok, hirtelen bogyótöppedés, turgorvesztés . A tünet együttes kialakulásának egyik fő oka , a növény hormonháztartásában bekövetkező fiziológiás anyagcsere zavar. A tünetek általában a fürtzáródás után és érésben lévő fürtön jelentkeznek.
kép3
3.KÉP: Fürtfonnyadás Turán szőlő fajtán
A légköri aszály, és a hőség miatt a kálium felvétel dinamikája lelassult. Egyre több helyen már láthatók kálium hiány tünetei. Ebben az időszakban nagy a szőlő kálium igénye, mely egy része a termésfejlődéshez szükséges, másik része a vessző és fás részekbe raktározódik, és befolyásolja a 2018 évi termőképletek kialakulását. A hiányzó kálium pótlása szükséges ebben az időszaknban.
kép4
4.KÉP: Kálium hiánytünet levélen

Milyen kombinációt javaslunk?

• Érési folyamat, beltartalmi paraméterek elősegítése
YaraVita Safe K 2-4l/ha
YaraVita Bortrac 0,5-1l/ha

• Napégés megelőzése fürtön,bogyón
YaraVita Stopit 4-6l/ha

• Fürtfonnyadás,kocsánybénulás, fiziológiás zavarok megelőzése
YaraVita Safe K 3-5l/ha
YaraVita Magtrac 4l/ha

• Klórózis , sárguló levelek megjelenése esetén,:
Safe N 300 5 l/ha + Rexoline E13 1kg/ha

A területen jelentkező hiánytünetek és fiziológiás problémák pontos azonosítása lényeges, mivel a tünet együttes alapján kell a tápelem arányokat beállítani. Ehhez levélmintát kell gyűjteni a területről, és a laborvizsgálat eredményéből képet kapunk a pillanatnyi tápelem-ellátottságról. Ez alapján márt pontos szaktanácsot lehet összeállítani a szükséges kezelésekhez.

Termékleírás:
Magtrac:
Magas magnéziumtartalom (500g/l MgO), növeli a fotoszintézist, kocsánybénulás és magnézium hiány megelőzése.

Safe K :
könnyen felvehető, magas kálum hatóanyag szerves formában (500g/l K) , fürtfonnyadás megelőzése, természetes ellenállóképességet növeli, javul a szőlőtőke vízháztartása

Stopit :
Magas kalciumtartalmú, (224g/l CaO), bogyóhéj megerősítése, rugalmasabb bogyótextura, napégés megelőzése

Bortrac:
Koncentrált bórkészítmény, (150g/l Bor), cukortartalom növelés,bogyóhéj-sejtfal erősítés,

Tóth Gábor
tápanyag-ellátási szaktanácsadó
növényvédő szakmérnök
Tel.: +36-30-689-80-94

yara

Cimkék: