Tápanyag Szaktanácsadás

Tápanyag-ellátási ajánlások az Egri borvidékre

Június első dekádja

Időjárási tényezők a borvidéken
Májusban 180-230mm csapadék esett. A talajok feltöltödtek vízzel. A léghőmérséklet jelentősen emelkedett, így erős a páraképződé az ültetvényekban. A kora reggeli órákban nem ritka a ködképződés, amely hatására hoszabbb ideig nedves marad a levélzet. Az elmúlt napokban a az éjszakai hőmérséklet a harmatpont alá esett, ezért jelentős volt a páralecsapodás a tőkéken. Az elkövetkező időszakban fokozódik a hőség, a tápanyag és növényvédelmi kezelések időzítésénél ezeket figyelembe kell venni. A melegedés hatására intenzív hajtásnövekedés kezdődött az ültetvényekben.
hajtásnövekedés

Tápanyag-ellátási tipp a következő időszakra

Tavaly május közepe körül kezdődött a virágzás, az idén 2019-ben az eddigi alacsony höösszeg miatt későbbre tolódott. Az első virágzó fürtöket június 3-5 között találtam a borvidéken. A folyamatos eső jelentősen hátráltatta a munkákat, csúsztak a permetezések is, így a szükséges lombtrágya kezelések is. Az elmaradt tápanyag „körök” miatt vegyűk szűkebbre a fordulókat, és a szükséges tápelemekkel segítsük a szőlő virágzását majt a bogyók kötődését.
hajtásnövekedés
A talaj nedvességtartalma optimális, érdemes kihasználni a talajon kersztüli tápanyag-kijuttatás lehetőségét is, most a vegetációs időszakban.

Technológiai javaslat:
TALAJBA kijuttatva - YaraMila Cropcare vagy YaraMila Complex, dózisa: 250-300kg/ha
LOMBTRÁGYA - YaraVita FRUTREL 3l/ha + BORTRAC 1,5L/ha

Olyan ültetvények esetében ahol a rendeletben megjenet zöldszüretet választják, a jogszabály továbbra is előírja az ültetvény fenntartását célzó ápolási munkákat, így a szükséges tápanyag-ellátás és a növényvédelmi munkálatokat is.
Zöldszüret esetén ügyeljünk,a termőegyensúly fenntartásra, és a jövő évi termőalapok biztosítására. Ehhez az egyik legfontosabb elem a tápanyag-ellátás lesz.

A Megalab levélanalízis segítségével lehetőség van szaktanácsadás alapján kijuttatni a szükséges tápanyagokat. Itt a tápanyag ellátási programot az ültetvény kora, fajta és a talaj/ helyspecifikus jellemzők alapján kerül összeállítására , összhangban a növényvédelmi kezelésekkel.
A személyes szaktanácsadással kapcsolatban hívjon vagy kérjen további információt a Hegyközségtől.

Tóth Gábor
tápanyag-ellátási szaktanácsadó
növényvédő szakmérnök
Tel.: +36-30-689-80-94

yara

Cimkék: