Tápanyag Szaktanácsadás

yara

Tápanyag-ellátási ajánlások az Egri borvidékre

2017. Július első dekád

Időjárási tényezők a borvidéken
Június második felében lezúdult 40-50mm csapadék lokális volt, főként Eger és környékén. A meteorológia június vége- július elejére rendkívüli hőséget prognosztizál 35-39C –al.

Szőlő fenológia állapota
A június végén beköszöntött hőség tovább fokozza a csapadékhiányt, és ebből eredően egyre több helyről jeleznek tápanyag felvételi zavarral összefüggő problémát és vizuális tüneteket. Ilyenek a klorózis, és az egyre gyakrabban megjelenő sárguló levelek , így ezáltal jelentősen csökken a fotoszintetizáló aktív felület aránya a tőkéken. A legtöbb fajta zöldborsó méreten túl van, fürtlehajlás fázisában.
kl
Aktuális tápanyag-ellátási feladatok:
Fontos feladat a különböző stresszhelyzetek megelőzése vagy orvoslása,ezáltal a zavartalan bogyónövekedés biztosítása. Ez lehet abiotikus vagy környezeti tényező okozta stressz (pl hőség,csapadékhiány), de akár vegyszerérzékenységből adódó is. Száraz körülmények között a talajban nem vagy csak alig folyik mineralizációs tevékenység, így a virágzás utáni megnövekvő nitrogén igényt a talaj nitrogén szolgáltató-képessége nem, esetleg részben tudja kielégíteni ha van a gyökérzónában elegendő talajoldat.
Nemcsak a borvidéken de máshol is rendkívül heterogén felületű fürtöket és azon belül bogyókat találni.
egybo
Ez növényvédelmi szempontból nem szerencsés mert hoszabb ideig fogékony a bogyó ontogenetikai okok miatt a lisztharmatra. Emellett borászati szempontból is hátrányos ha heterogén marad a fürtön belül a bogyók mérete. Tehát ezeket a tényezőket szem előtt tartva kell a tápanyag kombinációt összeállítani.
ebogy klor
Milyen kombinációt javaslunk?
Klórózis , sárguló levelek megjelenése esetén,:
• Safe N 300 5 l/ha + Rexoline E13 1kg/ha

Magnézium hiánytünet megelőzésre, csökkent fotoszintézis újraaktiválása
• Magtrac 4l/ha vagy kombinált összetételben Frutrel 5l/ha

Általános kondícionálás, bogyónövekedés elősegítése:
• Universal Bio 5l/ha

Termékleírás:
Az UniversalBio
Egy termékben ötvözi a biostimulátorok és a komplex tápelemek előnyeit . A BIO név arra utal, hogy a termék algakivonatot, citokinint, auxinokat és gibberellint is tartalmaz a hagyományos tápelemek mellett. Hatékonyan segít a stressz helyzetek kivédésében, és segíti a tápelemek mobilitását a növényben.

Frutrel
A szőlő és gyümölcs kultúrák specifikus lombtrágyája. Kiemelkedő tápelem tartalma segíti a kötődési problémák megelőzését, komplex összetétele stimulálja a szőlő természetes védekező képességét.
Kiváló tápanyag kombináció a virágzáshoz,segíti a csíratömlő kialakulást, a pollenképződést, és a generatív folyamatok alatt a különböző enzimreakciókat .
biztosítja a bór és cink igényt, és magas foszfor, kalcium és magnéziumtartalma már a fakadástól kezdve fontos szerephez jut

Safe N 300:
YaraVita Safe N, nitrogén hatóanyag tartalma azonnali és tartós hatást biztosító nitrogén formát tartalmaz. A kettős kombináció több előnyös tulajdonságot rejt magába, egyrészt a kijuttatásakor azonnal hozzájutnak a növények a nitrogénhez, a tartós forma pedig a hosszabb távú ellátásról gondoskodik. A hatóanyag formulázott, mely tökéletes tapadást és hasznosulást biztosít. A folyékony formula könnyű adagolást és keverést tesz lehetővé, továbbá rendkívül biztonságos a növény szempontjából is.

nitr

Tóth Gábor
tápanyag-ellátási szaktanácsadó
növényvédő szakmérnök
Tel.: +36-30-689-80-94

yara

Cimkék: