Tápanyag Szaktanácsadás

yara

Tápanyag-ellátási ajánlások az Egri borvidékre

2017. május vége - június eleje

Időjárási tényezők a borvidéken
A meteorológiai állomás adatai szerint májusban is jellemzők voltak a szélső értékek a borvidéken. A minimum hőmérséklet 1,8C a maximum 28 fok körül alakult. A fagyosszentek az idén is meghozták a hideget, a tavalyihoz hasonló fagyok nem voltak, de néhány dűlőt sajnos érintett a jég. A szomszédos Mátrai Borvidéken két alkalommal is komoly károkat okozott a jégverés az ültetvényekben. Csapadék elegendő van jelenleg a talajban, most a közelgő virágzáshoz szükség van a melegebb,kiegyenlített hőmérsékletre. Pünkösd után jó időt prognosztizálnak az időjósok.

Szőlő fenológia állapota
A szőlők fejlettsége elmarad a tavalyi év hasonló időszakához képest. Május vége,június elején kezdődik a szőlő virágzása átlagos évjáratban. Jelenlegi állapot alapján a virágzás kezdete csúszik. Ennek egyik oka az április végi lehülés (mínuszok, havazás!) okozta sokk, a másik ok hogy a májusi első dekádjában az átlagosnál hűvösebb volt. Jelenleg a fürtmegnyúlás állapotában van a legtöbb fajta. A sejtek megnyúltak, vékony epidermisz fedi a szöveteket, a felületen nem, vagy csak vékony viasz réteg található. Jelenleg egyik legérzékenyebb állapotában vannak a fürtkezdemények.
fk
1. téli fagykár - károsodott rügyek

Azokon a területeken ahol fagykár érte a főrügyet, ott hőmérséklettől függően elindultak a mellék- és alvó rügyek, valamint a nem teljesen sérült hajtásokon lévő hónaljak újra fakadtak. Fajtától, tőkekondíciótól függ mennyire termékenyek ezek a rügyek, és milyen termés is várható rajtuk.
Friss információ,hogy május 29-én megtaláltam az első virágzó Zenit fürtöt.

Aktuális tápanyag-ellátási feladatok:
A hideg okozta sokkot mielőbb orvosoljuk a szőlőnél, hogy a fürtkezdemények regenerálódjanak a virágzási időszak bekövetkeztéig. A fürtmegnyúlás fontos felkészülési állapot a virágzásig, ezért szükséges a fürtkezdemények feltöltése a virágzáshoz szükséges tápelemekkel.. Foszfor,kalcium,bor,magnézium,cink tápelemek jelenléte elengedhetetlen feltétele a virágzás-kötődési időszakban zajló biológiai folyamatok zavartalan lefolyásához.
Milyen kombinációt javaslunk?
Virágzás elősegítése,kötődési problémák megelőzésére:
FRUTREL 3l/ha + BORTRAC 1,5 l/ha + Safe K 1 l/ha
fm
2. fürtmegnyúlás tápanyag beépülés folyamatossága

Ha a szőlő fejlettségi állapota elmarad ,fagykár vagy hidegsokk okozta stressz miatt:
Universal BIO 4L/ha + Zintrac 0,8L/ha + BORTRAC 1l/ha

Ahol fagy vagy jégkár volt az ültetvényben, és nem kapott alaptrágyát a terület érdemes könnyen felvehető műtrágyát talajba bedolgozni. Ne felejtsük el hogy a 2018-as termőalapokat idei szezonban kell kiválasztani és felnevelni! Hatékonyságot és a felvehetőséget meggyorsítjuk, ha talajba bedolgozzuk a Cropcare 11-11-21 speciális klórmentes,kertészeti műtrágyát.
fkj
3. fagykár kishajtáson

Termékleírás:
UniversalBio
Egy termékben ötvözi a biostimulátorok és a komplex tápelemek előnyeit . A BIO név arra utal, hogy a termék algakivonatot, citokinint, auxinokat és gibberellint is tartalmaz a hagyományos tápelemek mellett. Hatékonyan segít a stressz helyzetek kivédésében, és segíti a tápelemek mobilitását a növényben.

Frutrel
A szőlő és gyümölcs kultúrák specifikus lombtrágyája. Kiemelkedő tápelem tartalma segíti a kötődési problémák megelőzését, komplex összetétele stimulálja a szőlő természetes védekező képességét.
Kiváló tápanyag kombináció a virágzáshoz,segíti a csíratömlő kialakulást, a pollenképződést, és a generatív folyamatok alatt a különböző enzimreakciókat .
biztosítja a bór és cink igényt, és magas foszfor, kalcium és magnéziumtartalma már a fakadástól kezdve fontos szerephez jut

Bortrac:
Magas bórtartalmával hozzájárul a gyökér- és a szállítószövetek kialakulásához, a virág –és termésképzéshez, a pollen életképesség növelése.

Tóth Gábor
tápanyag-ellátási szaktanácsadó
növényvédő szakmérnök
Tel.: +36-30-689-80-94

yara

Cimkék: