Tápanyag Szaktanácsadás

yara

Tápanyag-ellátási ajánlások az Egri borvidékre

Július első dekádja

Időjárási tényezők a borvidéken:
Az elkövetkező időszakra jelentős melegedés várható, 32-36C körül alakul a hőmérséklet. Egyes területeken heves záporok, melyek nem kedveznek a jelenleg is sok helyen tömörödött talajállapotnak .

Aktualitások a tápanyag-ellátásban
A klórozis tünete sok helyen megjelent már az utóbbi hetekben. Fontos hogy orvosoljuk a fürtfejlődés és tőke kondíció megtartás miatt is. Egyre több szőlész kollega jelezte hogy nagy a lisztharmat nyomás a területeken. Ahol szűkre szabták a tápanyag-ellátást a szőlőkben, ott most látszik ennek a negatív hatása. A fürtön belül a bogyók egyenetlenül fejlődnek, ez tovább fokozza a fürtök fogékonyságát a betegségekre. Sajnos több helyen volt jég a bogyónövekedés időszakában. Ahol a jég nem okozott károkat szép termés van a tőkéken.
kekfrankos kotodes
Az elkövetkező időszak feladata, a tőkéken lévő termés mennyiség és minőségi megőrzése, és a beltartalmi összetétel kialakulásának elősegítése. Ehhez nyújt lehetőséget egy jól összeállított, és megfelelő időben kijuttatott tápanyag kombináció.

Tápanyag-ellátási program :

Javasolt kombináció borszőlő és csemegeszőlőkre,permetezéssel kijuttatva:

YaraVita Universal BIO 3-5 l/ha vagy
YaraVita Safe K 3l/ha + Frutrel 2l/ha


A fenti kombináció biztosítja a szőlő számára megnövekedett káliumigényt, mellette a bogyófejlődéshez szükséges makro és mikroelemek kiegyensúlyozott arányát.
káliumhiány
A bevizsgált levél és talajminták analitikai eredményei azt mutatták, hogy kálium hiány áránya növekszik az ültetvényekben. Ennek mértéke a szárazabb peiódusokban tovább fokozódik, de mellette a mikroelemek felvehetősége is jelentősen csökken a talajból, figyeljünk oda a mikroelempótlásra is.

Botritiszre érzékeny, vékony héjú fajtáknál : /Kadarka, Hárslevelű,Sauvignon Blanc stb./

YaraVita Stopit 3-5l/ha

Magnézium hiány megelőzésre:

YaraVita Magtrac 4l/ha dózisban

Ha talajvizsgálattal és levélanalízissel kapcsolatban kérdése van az alábbi elérhetőségen kérhet információt, továbbá területre szabott szaktanácsadást.
Amennyiben tápanyag-ellátási problémát tapasztal az ültetvényben, vagy területre szabott szaktanácsadást szeretne kérni , az alábbi elérhetőségeken érdeklődhet:

Tóth Gábor, tápanyag-ellátási szaktanácsadó
telefon:+36 30-6898094

Abasár, 2015.05.21
Tóth Gábor
tápanyag-ellátási szaktanácsadó
növényvédő szakmérnök
yara

Cimkék: