XXIII. Egri Borvidéki Borverseny nevezési felhívás

A borverseny időpontja: 2019. április 18. 9:00 óra
Rendező: Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa
Helyszín: Hotel Villa Völgy, Eger, Tulipánkert u. 5.

I. NEVEZÉSI FELTÉTELEK

1. A versenyen részt vehetnek a bortermelők mindazon borai, melyek a hatályos magyar Bortörvény előírásainak megfelelnek. Egri borvidéken termelt szőlőből készült OEM, OFJ, FNF, FN bor. A benevezett bornak nem kell forgalomba hozatali engedéllyel rendelkeznie.

2. Mintákat küldhetnek be bortermelő vállalatok, egyéni bortermelők és kereskedő szervezetek.

3. A résztvevőknek nyilatkozniuk kell a minta által képviselt bortétel mennyiségéről, mely nem lehet kevesebb, mint 350 liter vagy 500 db 0,75 l-es palack.

4. A verseny rendezőjéhez (Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa, Eger, Kőlyuktető) a benevezett bormintákból legalább 4 db 0,75 l-es palackot vagy ennek megfelelő űrmértékű bormintát kell eljuttatni a kitöltött nevezési lappal együtt 2019. április 3 - április 11. között.

5. Nevezési díj benevezett boronként 4.500,- Ft, melyet készpénzben az EBHT – Eredetvédelem Nonprofit Kft. pénztárába kell befizetni, vagy az alábbi bankszámlaszámra utalni.

6. A bormintán az alábbi adatokat kell feltüntetni:
- beküldő neve és címe
- a bor megnevezése (fajta, évjárat)
- édesség (száraz, félszáraz, félédes, édes) és kategória (fehér, rozé, vörös stb.)
- a borkészlet mennyisége
- forgalombahozatali engedély száma / hordóminta (tároló edény jelölése)
- nevezési kategória (választva a 7 meghirdetett kategóriából)

II. A BORVERSENY LEBONYOLÍTÁSA

1. Az EBHT ellenőrzi a borokat, a mintákat. Ezt követően elvégzik a borok besorolását.
A munkában résztvevők a versenyen bírálóként nem szerepelhetnek.

2. A borok értékelése bírálóbizottságok által történik. A bizottságok száma a versenyen résztvevő borok mennyiségétől függ.

3. A bizottságok munkáját elnökség felügyeli. Az elnökség 3 főből (1 elnök, 2 alelnök) áll.

4. A borok értékelése a Nemzetközi Szőlészeti és Borászat Hivatal (OIV) által javasolt módszer (ún. 100 pontos módszer) szerint történik.

5. Az Egri Borvidéki Borversenyen az alábbi érmek kerülnek odaítélésre:

- Nagy Arany Érem 94,0 - 100 pont
- Aranyérem 87,0 - 93,9 pont
- Ezüstérem 76,0 - 86,9 pont
- Bronzérem 66,0 - 75,9 pont

Az Egri Borvidéki borversenyen aranyérmet nyert boroknak az Országos Borversenyre történő nevezéséhez az EBHT támogatásként biztosítja a nevezési díj felét.

Az érmes pontszámot elért borok oklevél díjazásban részesülnek, melyek személyes átadással, vagy postai úton kerülnek megküldésre a nevező borászatoknak.

6. A borversenyre nevezett borok az alábbi kategóriákba sorolva kerülnek megmérettetésre:

I. Fehér borok
II. Egri Csillag
III. Debrői Hárslevelű
IV. Rozé borok
V. Vörös/Siller borok
VI. Desszert borok
VII. Egri Bikavér

7. A kategória-győztes borok különdíjban is részesülnek. A Nagy Arany Érmet elért kategória-győztes bor elnyeri a CHAMPION címet, melyet az értékesítés során is használhat. A díjak átadására az Egri Bikavér Ünnep megnyitóján kerül sor.

A részletek és nevezőlap alább tölthetőek le:

File és kép feltöltés: 

Cimkék: