Amerikai szőlőkabóca elleni védekezés támogatása

Márciusban lehet benyújtani a szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezéshez az „amerikai szőlőkabóca elleni” támogatási kérelmet.

Támogatás célja:
A szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatásnak a célja, hogy a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét okozó fitoplazma (Grapevine flavescence dorée phytoplasma) fertőzést terjesztő kártevők kiemelten az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) elleni növényvédőszeres védekezés költségéhez vissza nem térítendő támogatást biztosítson.

Támogatás összege:
A támogatás a kijuttatott növényvédőszer vételárának, illetve a gépi bérmunka-szolgáltatás díjának legfeljebb 75%-a lehet, legfeljebb 12.000 Ft/ha, de kérelmenként maximum 240.000 Ft összegben.

Felhasználható növényvédőszer:
A fitoplazma fertőzést terjesztő amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) elleni védekezésre a tárgyévre vonatkozóan engedélyezett rovarölőszer. A Magyarországon engedélyezett növényvédő szerek hivatalos adatbázisát NÉBIH honlapján lehet lekérdezni.
https://novenyvedoszer.nebih.gov.hu/Engedelykereso/kereso

A támogatásra jogosító növényvédőszeres védekező tevékenység időszaka (mind a megelőzés, mind a betegség felszámolása kapcsán) idén 2021. május 1-től július 31-ig tart.

Határidők:
Támogatási kérelem benyújtási időszaka elektronikus úton: március 1. és március 31.
Védekezési időszak: a tárgyév május 1-től július 31-ig terjedő időszaka.
Kifizetési kérelem elektronikus benyújtási határideje: augusztus 15.

Támogatás menete:
A támogatás iránti kérelmet a 14/2021. (II. 25.) számú Kincstár Közleményben foglaltak szerint az az idei évtől elektronikus úton 2021. március 1. és 2021. március 31. között lehet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz.

(Elérési útvonal: Elektronikus kérelemkezelés → Piaci intézkedések → Nemzeti támogatások → A szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatása – Támogatási kérelem)

Fontos, hogy a növényvédőszer csak a támogatási kérelem igénylést követően vásárolható meg, ezután május 1. és július 31. közötti védekezési időszakban juttatható ki.
A kifizetési kérelmek a szőlőültetvényben elvégzett növényvédőszeres kezeléseket követően, de legkésőbb tárgyév augusztus 15-ig nyújthatók be elektronikus úton, amelyről a Kincstár későbbiekben újabb tájékoztatót tesz majd közzé.

Bővebb információkat a szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatásáról szóló 9/2016. (II. 15.) FM rendelet, valamint 14/2021. (II. 25.) számú Kincstár Közlemény tartalmazz.

Cimkék: