Az EBHT határozata a 2020. évi szőlő javasolt áráról

Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának határozata a 2020. évi szőlő javasolt áráról
Az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa szőlészeti szekciójának javaslatára az EBHT közgyűlése egyhangúan elfogadta 2020. évre vonatkozó szőlőár prognózist, amely határozat szerint az Egri minőségben és mennyiségben termelt Kékfrankos javasolt irány ára nettó 117,-Ft/kg.

A Kékfrankos árprognózisa a többi szőlőfajta árának kialakításában is szerepet játszik.

Az EBHT elnöke Farkas László elmondta, hogy a javasolt ár kialakításában több fontos körülményt is figyelembe vettek.
A tavalyi szőlőtermesztés veszteséges volt. Az EBHT határozatot hozott arról, hogy évente 1 hektár szőlőterület művelési költsége nettó 1 millió – 1,3 millió Ft, ami tartalmaz amortizációt, a tulajdonos fizetését, és minden éves költséget. Továbbá határozatot hozott arról is, hogy fenntartható szőlőtermesztéshez nettó 1.600.000,-Ft/ha szőlő értékesítésből származó árbevétel szükséges.

Igaz, hogy a COVID-19 vírus helyzet, jelentős, néhány (elsősorban kisebb, a turizmus-vendéglátás szektorba értékesítő) borászatnál szinte katasztrofális károkat, árbevétel elmaradásokat okozott. Ezzel szemben az áruház láncok polcairól jelentős mennyiségben fogytak a borok. Ezt alátámasztják az országos borkészletről szóló jelentések is. Sajnos azzal a kiegészítéssel, hogy vannak borvidékek ahol mérsékelt a készlet csökkenés, azonban a nagyobb borászatoknál csaknem bor hiányról lehet beszélni.

Az ár várakozást pozitív irányban befolyásolja, hogy a termésbecslési előrejelzés országosan alacsonyabb termést mutat, mint az előző években (tavaszi fagykár, korai aszály, fekete rothadás).
A fentiek alapján minden képen a kereslet bővülésére számít az EBHT elnöke

Cimkék: