Debrői Hárslevelű borok készítési szabályainak módosulása 2020-tól

Tisztelt Borászatok!

Az Egri Borvidék által magába ölelt Debrői Hárslevelű borok előállítására alkalmas területen gazdálkodók 2019-ben úgy döntöttek, hogy a Debrői Hárslevelű borok előállításához édesítésre használható adalékanyagok származását 2020-as szüreti évtől szabályozni kívánják.

Az új szabályozás a classicus és superior bortípusokra egyaránt vonatkozik miszerint:
a bor édesítése tiltott finomított mustsűrítménnyel, valamint a körülhatárolt termőterületen kívülről származó szőlőből készült musttal, mustsűrítménnyel. A késői szüretelésű Debrői Hárslevelű bor édesítése továbbra is tiltott.
Ez annyit jelent, hogy a borokat a Debrői Hárslevelű OEM termékleírásban meghatározott körülhatárolt területen megtermett szőlőből készült musttal, mustsűrítménnyel lehet.
Mivel az édesítésre szánt must, mustsűrítmény borászati adalékanyagnak minősül, így a szőlő minősége és a mustsűrítmény előállításának helye is irreleváns.

A Debrői Hárslevelű OEM borokat továbbra is a termékleírásban körülhatárolt területen, továbbá a meghatározott lehatárolt termőterületen kívül engedélyezett borászati üzemekben lehet.

A részletes szabályozás megtalálható az oldalunkon a Szabályzat->Termékleírások menü alatt.

Cimkék: