Eger város hegyközsége

Egri borvidék

3300 Eger, Deák F. u . 51
Tel: -36-36/515-684
Tel / Fax: -36-36/411-943
e-mail: egrihegykozseg@chello.hu
web: www.egrihegykozseg.hu
www.bikaverunnep.hu
www.facebook.com/egribikaverunnep
Elnök: Simkó Zoltán
Hegybíró: Tarsoly József

Eger a Mátra- és a Bükk-hegység között, az Északi-középhegység és az Alföld találkozási vonalán fekszik. Eger városa Kelet-nyugati irányban az Eger patak által elválasztva hosszan elnyúlik.
A Kis-Eged hegy oldalából került elő a mintegy 30 millió éves szőlőlevél a "Vitis Hungarica" megkövesedett maradványa.
Eger régészeti adatok alapján a Honfoglaláskor már lakott település volt. Első püspökségeinek egyikét Egerben alapította Szent István királyunk, amelyet az egyházi jog szerint csak jelentős nagyságú településen hozhattak létre. Így az egyház és a város együttélése folytán a szőlészet, borászat kialakulása, fejlődése törvényszerű volt. A beköltöző szerzetesrendek magukkal hozták eredeti hazájukból a szőlőfajtákat, a szőlő-, borkultúrát. Az első pincék létesítése is az egyházhoz fűződik, hiszen a dézsmapincékben tárolták az egyház által beszedett tized levét. A török elől menekülő rácok által behozott Kadarka vesszők újabb fejezetek nyitottak az addig inkább fehérborairól ismert vidék életében.
A természetföldrajzi adottságai miatt Eger és környéke mindig is a szőlőtermesztésből élt, hiszen itt más mezőgazdasági kultúra nem élt meg. 1789-ben, II. József által elrendelt összeíráskor 3993 katasztrális holdnyi szőlőterület volt a vidéken.
A filoxéravész hatalmas kárt okozott, a szőlőterület 93,5 %-a kipusztult. A hatalmas szőlőrekonstrukciós munkát a peronoszpóra is hátráltatta, azonban a lendületet nem tudta megtörni és közel 20 év alatt ismét az eredeti méretét érte el a termőterület.
A világháborúk és a szocialista időszak megpróbáltatásai és a rendszerváltás után ismét lendületet vett a borvidék, főleg Eger környéke és az ország legjobban fejlődő termőhelyévé vált - 3-3500 ha-ról kb. 10 év alatt 6000 ha-ra növekedett. A bor világversenyek kitüntetett résztvevői az egri és Eger környéki borászatok. Évről-évre a legtöbb érmet hozzák el a megmérettetésekről bizonyítva, hogy az EGRI BOR a világörökség része!

Az Egri hegyközség területe 1200 ha.
Taglétszáma: 1450 fő.

Az Egri hegyközség fő szőlőfajtái:
Fehér szőlőfajták:
Leányka,
Rizlingszilváni,
Olaszrizling,
Zengő,
Ottonel muskotály,
Királyleányka,
Chardonnay,
Szürkebarát.

Kék szőlőfajták:
Kékfrankos,
Zweigelt,
Cabernet sauvignon,
Merlot,
Cabernet franc,
Blauburger,
Kékoportó,
Pinot noir.

Cimkék: