Egri Bikavér Hungarikum

Március 21: Hungarikum az Egri Bikavér!

Tökéletes időpontot választott a Magyar Hungarikum Bizottság arra, hogy Egerben, az Egri Várban tartsa soros ülését, ahol többek közt azt is megtárgyalták, a Hungarikumok sorába emeli-e az Egri borvidék zászlósborát, az Egri Bikavért. Ezen a napon, március 21-én, pontosan a 81 évvel ezelőtt történt ugyanis, hogy Darányi Ignác földművelésügyi miniszter döntésének köszönhetően önálló borvidékké vált az Egri borvidék. Most pedig mai kollégája, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter vezette Hungarikum Bizottság dönthetett arról, hogy az Egri Bikavér a Magyar Értéktár csúcsára kerül és viselheti Hungarikum címet.
ülés
Az ülés szünetében Lezsák Sándor, a Hungarikum Bizottság tagja, az Országgyűlés alelnöke végezte el ünnepélyesen 2017 első díszlövését, amely az idegenforgalmi szezonban minden nap 15.52 perckor emléket állít az 1552. évi hősies várvédésnek.
Közben már terjedt a hír a városban és a borvidéken, így 18 órakor, amikor Fazekas Sándor ünnepélyesen is bejelentette a bizottság döntését, közel ezer ember – köztük a borvidék borászai, pincészeteinek dolgozói, az Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete, az Egri Bikavér Borlovagrend tagjai, az egri fertálymesterek – gyűlt össze, hogy együtt ünnepelhesse: az Egri Bikavér Hungarikum!
sor
A miniszter bejelentése után Nyitrai Zsolt, Eger országgyűlési képviselője, miniszterelnöki megbízott - aki egy éve kezdeményezte a bikavér hungarikummá minősítését - mondott köszönet az Egri Borvidéken tevékenykedő szőlészeknek és borászoknak. „Elsők közt megemlíteném Petró Kálmán egykori szőlőtermelő, és Braun Károly volt polgármester nevét, akik 1936-ban a bikavér védelmével sokat tettek azért, hogy a vörös cuvée most hungarikummá válhatott, és a tokaji aszú mellett második borfajtaként elfoglalhatja méltó helyét a hungarikumok sorában.” – mondta Nyitrai Zsolt, aki egyúttal bejelentette azt is, hogy az Egri Bikavér múltját, jelenét és jövőjét összefoglaló magyar, angol és lengyel nyelvű kiadvány is készül. Habis László polgármester szerint ez lehetőség és esély arra, hogy az Egri Bikavér és vele Eger hírneve tovább erősödjön.
koccintás
Az Egri Borvidék nevében Pál Sándor, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke köszönte meg a Hungarikum Bizottságnak a kedvező döntést, majd dr. Lőrincz Györggyel, az Egri Borút Egyesület elnökével közösen kitöltötték az ünnepi palackból az Egri Bikavért, és a jelenlévőkkel egy közös koccintással – majd zárásként tűzijátékkal - ünnepelték a Hungarikummá válást.

Cimkék: