GYIK

Rendkívüli ügyfélfogadás az intézkedések alatt

Ügyfélfogadás csak előzetes névszerinti telefonos vagy e-mailes egyeztetés alapján!

Hétfő (8:00-15:00)
Kedd (8:00-15:00)
Csütörtök (8:00-15:00)
Péntek (8:00-13:00)

EBBB minősítés minden hónap második és negyedik hetének szardai napján!
Rendkívüli minősítés előzetes egyeztetés szerint igényelhető!

Ügyfélfogadás

Hétfő (8:00-15:00)
Kedd (8:00-15:00)
Szerda (8:00-15:00)
Csütörtök (8:00-15:00)
Péntek (8:00-13:00)

Általános kérdések:

Van különbség az oltalom alatt álló eredetmegjelölésű bor (OEM) és a védett eredetű bor között?
Nincs, a „védett eredetű” kifejezés az OEM szinonimája. A védett eredetű kifejezés az egri borokon használandó.

Mit értünk egri borok alatt?
Az Egri Borvidéken megtermelt szőlőből az Eger termékleírásnak megfelelően előállított védett eredetű borokat, azaz az összes Egri nevet viselő bort nevezzük egri boroknak.

A Debrői Hárslevelű is egri bornak számít?
Szokás az egri borok közt megemlíteni, de a Debrői Hárslevelű bor előállítását a 2012-es évtől külön termékleírás szabályozza, így a bort csak a debrői körzetben megtermelt szőlőből lehet készíteni, viszont az Egri Borvidék egész területén előállítható.

Hol lehet megtalálni az Egri Borvidék bejelentő nyomtatványait?
A weboldalunkon a szabályzat / borvidéki szabályzatok menüpont alatt.

Tanúsító védjeggyel kapcsolatos kérdések:

Milyen borok palackján kell a tanúsító védjegyet elhelyezni?
Minden Debrői Hárslevelű és Egri elnevezésű bor palackján el kell helyezni a tanúsító védjegyet.

Mit garantál a fogyasztók irányába a tanúsító védjegy?
Azt, hogy a védett eredetű bor a szigorú előállítási feltételeknek megfelel, és érzékszervileg tökéletesen visszaadja az egri borok jellegét. Továbbá a sorszámnak köszönhetően bármelyik bor származása visszakövethető a szőlőig.

Ki jogosult tanúsító védjegyet vásárolni és kiváltani az EBHT irodájában?
Az a termelő - vagy meghatalmazottja - jogosult vásárolni és kiváltani tanúsító védjegyet, aki a bortétel forgalomba hozatali engedélyén szerepel és csak akkor, ha a teljes bortételre megfizetésre került az eredetvédelmi járulék.

Milyen költségeket kell megfizetnem ahhoz, hogy tanúsító védjegyet megkapjam a Nébih forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező OEM bortételre?
A bortétel minősítésekor megállapított literenként 1 forint eredetvédelmi járulékot kell a kiállított határozat alapján befizetni a védjegy kiadását megelőzően, de legkésőbb 60 napon belül egy összegben a Hegyközségi Tanács számlájára.
A tanúsító védjegy árát kell megfizetni az EBHT – Eredetvédelem Nonprofit Kft. számlájára.

Hol lehet a tanúsító védjegyet megvásárolni?
Az EBHT irodájában, 3300 Eger Kőlyuktető.

A teljes bortételre egyszerre kell megvásárolni a tanúsító védjegyet?
Nem, a tanúsító védjegyet meg lehet vásárolni részletekben is az adott bortételre.

Ha Bag-in-boxba töltök bort, kell-e rá tanúsító védjegyet tennem?
Igen kell. A tanúsító védjegyet az egri borok kiszerelésre kell feltenni. Bag-in-box esetén is 1 db tanúsító védjegyet kell elhelyezni a kiszerelésen.

Ha termelői pincében bort kóstol a vendég és az általa hozott pl. pet palackban szeretne elvinni egri bort, kell-e rá védjegyet és címkét tennem?
Nem kell se tanúsító védjegyet, se címkét tenni, hisz ez egy egyszeri eseti töltés, nem pedig forgalmi kiszerelés, viszont nyugtát mindenképp kell adni a vásárlónak a borról.

Palackozással kapcsolatos kérdések:

Milyen kötelezettségeim vannak, mint Egri Borvidéki borászati termelő, ha Egri bort értékesítek borvidéken kívülre és a bor palackozása borvidéken kívül történik, vagy csak borvidéken kívül szeretném lepalackozni?
A termelőnek az EBHT és az illetékes hegybíró felé bejelentési kötelezettsége van, amikor a bortétel elhagyja a borvidéket. A szállítást megelőzően az erre a célra kiadott nyomtatványon kell megtenni a bejelentést.

Van-e határidő, és ha van, meddig kell letölteni az egri borokat, ha borvidéken kívül palackozzák?
A védett eredetű egri borokat a borvidékről történő kiszállítástól számított 90 napon belül le kell palackozni. 90 nap eltelte után a bor már nem kerülhet forgalomba Debrői Hárslevelű vagy Egri néven. A 90 nap nem hosszabbítható meg, a maradék tételt vissza kell minősíttetni.

Ha borvidéken kívül történik a palackozás van-e valamilyen bejelentési kötelezettségem?
A palackozás megkezdése előtt 48 órával az erre kiadott nyomtatványon az EBHT és az illetékes hegybíró felé kell megtenni a bejelentést a palackozási szándékról.

Mi történik, ha elfelejtek valamit bejelenteni?
Mielőbb pótolni kell a bejelentést, mert a bejelentések elmulasztása esetén, az Egri Borvidék rendtartásának megfelelően, a mulasztó termelő pénzbüntetéssel vagy többszöri eset után a Debrői Hárslevelű vagy az Egri névhasználattól való eltiltással sújtható.

Címkézéssel kapcsolatos kérdések:

Minden esetben fel kell tüntetni a címkén az évjáratot?
A 2010-2011-es évjáratok kivételével minden védett eredetű Egri elnevezésű boron kötelező az évjárat feltüntetése.

Milyen fajtanevek tüntethetők fel az OEM egri borok címkéjén?
A classicus és superior fehér borokon: Chardonnay, Furmint, Hárslevelű, Királyleányka, Leányka, Olasz rizling
A classicus vörös borokon: Kékoportó, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kékfrankos, Merlot, Pinot noir, Zweigelt
A superior vörös borokon: Kékoportó, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kadarka, Kékfrankos, Merlot, Pinot noir

Miért jó, ha a LOT szám is feltüntetésre kerül a borcímkén?
Mert ha a borászati hatóság valami problémát talált a bortétellel kapcsolatosan az ellenőrzése során, akkor nem az egész tételt hívja vissza az üzletekből, hanem csak a LOT szám szerint azonos időben lepalackozott tételrészt. Viszont, ha csak a négy betűből álló forgalombahozatali engedélyszám van a címkén, akkor az egész bortételt visszahívaja.

Az Egri Borvidék Borminősítő Bizottsággal (EBBB) kapcsolatos kérdések:

Mi az EBBB?
Egy olyan testület, melynek tagjait az Egri Borvidék termelői vagy általuk választott borászok alkotják. Feladatuk a benyújtott védett eredetű borok forgalombahozatal előtti érzékszervi minősítése, mely alapján eldöntik, hogy a bor megfelel-e Debrői Hárslevelű, vagy Egri néven forgalombahozatalra.

Mely borokat kell az EBBB érzékszervi minősítésére benyújtani az EBHT irodájába?
A 2010-es évjárattól minden védett eredetű (OEM) Debrői Hárslevelű és Egri bort. A korábbi évjáratú borok közül a Debrői Hárslevelű és az Egri Bikavér elnevezésű borokat.

Milyen lehetőségem van, ha nem felelt meg a borom a bizottság érzékszervi bírálatán?
Ugyanazt a mintát még egy alkalommal be lehet nyújtani a következő bizottság elé. Ebben az esetben újra kérvényezni kell a minősítést. Amennyiben új mintát szeretne benyújtani, abban az esetben a kérvénnyel együtt nyilatkoznia kell, hogy a bortétel csak borászati kezelésen esett át, a bor összetétele nem változott.

Milyen lehetőségem van, ha mind a két alkalommal elutasították a boromat?
Több lehetőség is van. Az egyik, hogy az EBHT-tól kikéri a származási bizonyítványt, a határozatot, illetve kettő palack mintát, melyekkel kérheti az Országos Borszakértő Bizottságnál (OBB) a jogorvoslati érzékszeri vizsgálatot.
A másik, hogy az illetékes hegybírónál visszavonatja a származási bizonyítványt és megpróbálja a tétel hibáit kijavítani, esetleg beházasítja a bort egy másik OEM tételbe. Ekkor új származási bizonyítvánnyal újra behozható a bor érzékszervi vizsgálatra, vagy leminősítteti Oltalom alatt álló földrajzi jelzésű (OFJ) vagy Földrajzi jelzés nélküli (FN) bornak.

Milyen napokon van EBBB minősítés?
Minden hónap második és negyedik szerdáján.

Milyen napokon minősít a bizottság superior borokat?
Bármelyik minősítési napra be lehet hozni a superior borokat, csak 8 nappal a minősítést megelőzően jelezni kell az EBHT irodában, hogy superior bort kíván minősíttetni.

Cimkék: