HNT gyorshír (FN) ellenőrző jegyről

HNT gyorshír 2014. október 15.
hnt
Évek óta, különösen 2014. év tavaszától ágazatunknak jelentős problémát okoz a korlátozottan ellenőrizhető, földrajzi jelzés nélküli (FN) borforgalom.
A HNT szakmaközi szervezetként, 2014. augusztus 5-i Tanácsülésén elfogadta az FN eredetvédelmi kategóriára vonatkozó határozatát, ellenőrző jegy bevezetéséről. Mivel a HNT kötelező érvényű döntéseket csak a tagjaira vonatkozóan hozhat, kértük, hogy elkerülendő a magyar termelőket így érő hátrányt, terjessze ki a Kormányzat a piac többi szereplőjére is az intézkedést. Az ellenőrző jegy bevezetése ugyanis csak akkor lehet semleges piaci intézkedés, ha valamennyi a magyar borpiacon működő szereplő, egységesen alkalmazza e kategóriában az ellenőrző jegyet.
A kért kiterjesztésről információink szerint a Kormány 2014. október 18-án dönt, így az alkalmazás tervezett megkezdésének napján, 2014. október 15-én a HNT ellenőrző jegyek bevezetésére vonatkozó határozata felfüggesztődik.
Ezúton hívjuk fel valamennyi FN bor értékesítéssel foglalkozó piaci szereplő figyelmét, hogy fokozottan kövesse a www.hnt.hu oldalt, illetve a Magyar Közlöny következő számait, amelyekből értesülhetnek a bevezetés új időpontjáról!
Budapest, 2014. október 15. 1130 óra