Jégelhárítás

Talajgenerátoros jégelhárítás az Egri borvidéken

A talajgenerátoros jégelhárító rendszer jégkárenyhítésre szolgál.

Feladata: az Egri borvidék fölé érkező jégesőfelhőkben képződő jégkristályok méretének csökkentése, esetenként megszüntetése.

talajgenerator

A rendszer használatakor a szárazon hulló jég előfordulása igen csekély. A jégképződés magaslatába égetéssel feljuttatott ezüst-jodid hatóanyag megbontja a jégkristályok szerkezetét így az víz formájában hull csapadékként, egyes esetekben a megmaradt kisebb jégkristályokkal együtt, melyek nagy része a földet érésig elolvad. Ez a módszer jelentős mértékben csökkenti a jégkár lehetőségét az ültetvényekben és természetesen a talajgenerátorok teljes hatókörében. Egy működő talajgenerátor hatósugara nagyjából 3-5 km, ennek függvénye a generátor környezetének domborzati adottsága, illetve az éppen aktuális légáramlatok viselkedése a védett terület fölött.
Az Egri borvidék taghegyközségei jelenleg 19 db talajgenerátoros jégelhárító berendezést üzemeltetnek a borvidék területén.

A talajgenerátorok elhelyezését a térképen csillaggal jelöltük.

talajgenerátorok

JÉGESŐ-ELHÁRÍTÓ TALAJGENERÁTOR MŰSZAKI LEÍRÁS

A jégeső-elhárító generátor három fő egységből áll.
Légtartály: 30 literes rozsdamentes tartály 20 bar nyomásértékkel próbálva, nyomásmérő órával, nyomásszabályzóval, golyóscsappal és biztonsági gyorscsatlakozókkal szerelve. Üzemi nyomás 1.5 bar.
Oldattartály: 30 literes rozsdamentes tartály 20 bar nyomásértékkel próbálva, golyóscsappal és biztonsági gyorscsatlakozókkal szerelve.
Égetőkémény, porlasztófej: Rozsdamentes saválló talprészhez csatlakoztatott porlasztó fej, speciális 30 fokos fúvókával. Rozsdamentes kémény védőköpennyel.
Tartozékok: zárható acél ház, árnyékoló lemezek, tűzoltó készülék, védőfelszerelések (védőkesztyű, védőszemüveg) tölcsér, tájékoztató tábla, használati utasítás.

A generátort a megadott 1.5 bar nyomásértéken kell üzemeltetni. Meteorológiai információ alapján viharok előtt 3-5 órával kell elkezdeni a porlasztást. A készülék megfelelő (1.5 bar) nyomásértéken üzemeltetve 1 óra alatt 1-1,5 liter hatóanyagot éget el. Az adott terület optimális védelmére, több generátorra is szükség van, a generátorok száma függ a terület elhelyezkedésétől, méretétől, domborzatától is. 1db generátor 1000-4000 ha terület védelmére képes.

generator muszaki leiras

1. Légtartály
2. Golyóscsap
3. légtartály feltöltő csatlakozó
4. Légtartály nyomásmérő óra
5. Kimenő nyomásmérő óra
6. Nyomásszabályzó
7. Gyorscsatlakozó
8. Szorítóbilincs
9. Levegőtömlő
10. Szorítóbilincs
11. Levegőtömlő csatlakozó
12. Fogantyú
13. Oldat betöltő nyílás
14. Oldat tömlő csatlakozó pipa
15. Szorítóbilincs
16. Oldat tömlő
17. Oldat tartály
18. Szorítóbilincs
19. Oldat befúvó lándzsa
20. Fúvóka
21. Talp
22. Palást
23. Égetőkémény
24. Kémlelőnyílás

Az ezüst jodid hatóanyagról készült szakvélemény az oldal alján letölthető.

File és kép feltöltés: 

Cimkék: