Legfontosabb boraink

Egri borvidék

A borvidék borai minőségi szempontból felölelik a jogszabályok adta lehetőségek teljes körét. Így megtalálható a borvidéken fehér, rozé és vörös oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkező védett eredetű bor, oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott és földrajzi jelzés nélküli saját márkanévvel rendelkező bor is.

Elsőként ezen a borvidéken hozták létre a hegyközségek jóváhagyásával a szigorú egyedi feltételekhez kötött "Védett eredetű" kategóriába tartozó borok készítésének szabályozását, melyet az FVM miniszter 130/2003. (XII.31.) sz. rendelettel hirdetett ki. Ilyen módon a rendeletben leírt Debrői Hárslevelű , Egri Bikavér , és Egri Bikavér Superior , csak a szigorú szőlőtermelési és borászati feltételeknek való megfelelés után volt készíthető és forgalmazható. Az idő teltével a fogyasztók és termelők igényeit egyaránt figyelembe véve kiegészítésre került a rendelet, melyet 2009-ben ismét az FVM miniszter hirdetett ki. Az új rendelet már körbeölelte a korábbi védett eredetű borokon túl az összes egri elnevezésű bortípust. A mai napokra az uniós elveknek és szabályzatoknak megfelelve termékleírások készültek a borvidékünkön is, melyek a korábbi FVM rendeleteken egy kicsit túlmutatva pontosabb előállítási, forgalomba hozatali és ellenőrzési szabályozást tartalmaz az Egri Borvidék védett eredetű borairól. A Debrői hárslevelű-, illetve Eger termékleírások a 2012-es borpiaci évtől érvényesek.

Védett eredetű Classicus borok

Debrői Hárslevelű Klasszikus

A bort csak a Debrői körzetben termelt szőlőből lehet előállítani a Debrői Hárslevelű termékleírásnak megfelelően. A Hárslevelű szőlő borához maximum 15%-ban házasítható olyan fehér szőlőből készült bor, mely megfelel az alapbor minőségi követelményeinek és a termékleírásban engedélyezett szőlőfajta. Klasszikus bor előállításához a szabályzatban meghatározott szőlő minőséget a maximális termésmennyiséget a 13,6t/ha-t és a minimális 17 M/M mustfokot kell betartani. Az így készült hárslevelű alapú házasítás friss gyümölcs, barack és hársfavirág illattal és ízekkel, valamint gazdag mézes ízekkel rendelkező száraz, félszáraz, félédes vagy édes fehérbor. Fiatal szárnyasokból készült ételekhez, könnyű desszertekhez ajánljuk megfelelő hőmérsékleten fogyasztani. (14 C fok)

Egri Csillag Classicus

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az először 2010-es évjáratból származó csillagként felragyogó fehér cuvée bor. Az Egri Bikavér fehér párjaként gondolhatunk rá. A bor előállításához szükséges szőlőt csak az Egri borvidék területéről származó és az Eger termékleírásban felsorolt a feltételeknek megfelelő, négy, legalább 50 % arányban Kárpát-medencei fehér szőlőfajta borának arányos házasításával lehet előállítani. Továbbá házasításkor az illatos fehér szőlők boának aránya együttesen sem haladhatja meg a 30%-ot. Az így készült bor olyan zöldes fehér színárnyalattól a zöldessárga, sárga színárnyalatig terjedő megjelenéssel rendelkező friss üde jellegű, gyümölcsillatokat és/vagy virágillatokat magában hordozó, intenzív gyümölcs ízekkel rendelkező száraz fehérbor, amelynek komplexitását jól illusztrálja, hogy egyetlen szőlőfajta borának jellege sem lehet uralkodó jegy benne. A bort előzetes minősítést követően a szüretet követő év március 15-től lehet forgalomba hozni. Önállóan, aperitifként de fehér húsokból készült ételekhez is ajánljuk 10-12 C fokon fogyasztani.

Egri Muskotály Classicus

Olyan zöldes fehér színárnyalattól a zöldessárga, sárga színárnyalatig terjedő megjelenéssel rendelkező friss üde fehérbor amely, jellegzetes muskotály illattal és zamattal rendelkezik. Száraz, félszáraz, félédes, illetve édes bor.. Gyümölcsökkel elkészített szárnyas ételekhez, könnyű desszertekhez ajánljuk 10-12 C fokon fogyasztani.

Egri Rozé Classicus

Az utóbbi időben a borvidéken is elterjedt a rozé borok készítése, melyet a különböző fajtájú kék szőlők gyors feldolgozásával állítanak elő. Az így készült termék elegáns színű divatos a hagymahéj színmélységtől a rózsaszín színárnyalatig terjedő friss, üde gyümölcs illatokkal, gyümölcs ízekkel málna, őszibarack, meggy, ribizli, szamóca, esetleg virág aromákkal rendelkező könnyed, élénk savakkal bíró bor. Az egy fajtából, illetve több fajta házasításával készült bor, könnyű, üde, vidám, zamatos. Hölgyek kedvence lehet. Salátákhoz, előételekhez, fehér szárnyas húsokhoz, de aperitifként is ajánljuk 8-10 C fokra hűtve fogyasztani

Egri Bikavér Classicus

Több felmérés szerint, az egyik legismertebb magyar vörösbor, az Egri Bikavér, egyaránt belföldön és külföldön. Mindenesetre, a Magyarországon termelt azonos megnevezésű borok közül ebből a borból adnak el a legtöbbet, évente több ezer hektolitert. A bor előállításához szükséges alapanyagot csak az Egri borvidék területéről származó és az Eger termékleírásban felsorolt a feltételeknek megfelelő, kék szőlőből készült borokból lehet előállítani, legalább három fajta bor arányos házasításával. A házasított bort 6 hónapig fahordóban kell érlelni, és csak a szüretet követő év november első napja után, előzetes minősítést követően lehet forgalomba hozni. Az így készült bor a gránátvörös színmélységtől a mély rubin színárnyalatig terjedő Kékfrankos alapú száraz vörösbor házasítás, amely gazdag fűszeres, valamint gyümölcs jelleget mutató illat- és ízvilággal rendelkezik, tanninhangsúly nélkül. Az érlelési és a friss gyümölcsaromák egyaránt jellemzik a bort, komplexitását az is jól illusztrálja, hogy egyetlen szőlőfajta borának jellege sem lehet az adott borra jellemző uralkodó jegy. Magyaros ételekhez, vadhúsokból készült fűszeres ételekhez ajánljuk megfelelő hőmérsékleten fogyasztani (15-17 C fok)

Védett eredetű Superior borok

Debrői Hárslevelű Superior

A bor előállításához szükséges borszőlőt csak a Debrői körzetben lehet előállítani a Debrői Hárslevelű termékleírásnak megfelelően. A Hárslevelű szőlő borához maximum 15%-ban házasítható olyan fehér szőlőből készült bor, mely megfelel az alapbor minőségi követelményeinek és a termékleírásban engedélyezett szőlőfajta. Superior bor előállításánál a szőlő maximális hozamánál újborban kifejezve a 60 hl/ha-t és a minimális 20 M/M mustfokot kell betartani. A superior minőségű bort legkorábban a szüretet követő május 1-én lehet forgalomba hozni. Az így készült hárslevelű alapú házasítás hársfavirág, érett gyümölcs és mézes illattal és ízzel rendelkező gazdag, telt, testes, érett és érlelt száraz, félszáraz, félédes vagy édes fehérbor. Önállóan, aperitifként de desszertekhez ajánljuk megfelelő hőmérsékleten fogyasztani. (14 C fok)

Egri Csillag Superior

Az Egri Bikavér fehér párja ugyanúgy megjelenik érleltebb, érettebb, testesebb formában is. A bor előállításához szükséges alapanyagot csak az Egri borvidék területéről származó és az Eger termékleírásban felsorolt a feltételeknek megfelelő, a szüretelt szőlő minimum mustfokát 20 M/M és maximális hozamát 60 hl/ha betartva négy, legalább 50 % arányban Kárpát-medencei fehér szőlőfajta borának arányos házasításával lehet előállítani. Továbbá házasításkor az illatos fehér szőlők boának aránya együttesen sem haladhatja meg a 30%-ot. A bort 3 hónapos, palackos érlelés után előzetes minősítést követően a szüretet követő év május elseje után lehet forgalomba hozni. Az így készült bor a zöldes fehér színárnyalattól a zöldessárga, sárga színárnyalatig terjedő megjelenéssel rendelkező gazdag telt ízű, gyümölcsillatokat és/vagy virágillatokat magában hordozó, fejlettebb, érettebb, intenzív, komplex száraz fehérbor, mely egyetlen szőlőfajta borának jellege sem uralkodik benne. Jellemzője lehet esetenként mineralitás (dűlőjelleg) vagy más egyedi aroma. Önállóan, aperitifként de szárnyasokból, fehér húsokból készült ételekhez is ajánljuk 10-12 C fokon fogyasztani.

Egri Bikavér Superior

A bor előállításához szükséges borszőlőt csak az Egri borvidék területéről származó és az Eger termékleírásban felsorolt, a feltételeknek megfelelő kék szőlőből készült borokból lehet előállítani, a szabályzatban leírt minimális mustfok 20 M/M és maximális termésmennyiség újborban kifejezve 60 hl/ha betartásával. A bort legalább öt szőlőfajta borának arányos házasításával kell előállítani, melyet 12 hónapig fahordóban kell érlelni, majd legalább 6 hónapos palackos érlelés után, minősítést követően, a szüretet követő második év május első napja után lehet forgalomba hozni. Az így készített bor olyan, a classicus egri vörösboroktól mélyebb, a gránátvörös színmélységtől a mély rubin színárnyalatig terjedő kiemelkedő minőségű, kékfrankos alapú száraz vörösbor házasítás, amely gazdag fűszeres, valamint gyümölcs jelleget mutató illat- és ízvilággal rendelkezik, de nem lehet tanninhangsúlyos. Az érlelési és a friss gyümölcsaromák egyaránt jellemzik, azonban a hosszú hordós és palackos érlelés következtében érett, testes bor. Komplexitását az is jól illusztrálja, hogy egyetlen szőlőfajta borának jellege sem lehet az adott borra jellemző uralkodó jegy.
E bort ugyanúgy ajánljuk magyaros és vadhúsokból készült fűszeres ételekhez, de igazából az ezekből készült grillezett ételek emelik ki a borban rejlő értékeket. 15-17 C fokra hűtve javasoljuk fogyasztani.

Egri Késői szüretelésű Superior bor

A fehérborok esetében zöldes fehér színárnyalattól a zöldessárga, sárga színárnyalatig terjedő megjelenéssel rendelkező, vörösborok esetében gránátvörös színmélységtől a mély rubin színárnyalatig terjedő megjelenésű bor. A borban egyetlen fajta használata esetében a fajtára jellemző színmélységek, színárnyalatok, illatok és zamatok, több fajta alkalmazása esetében a komplexitás mellett. A bor illatában és ízében egyaránt a túlérett szőlőre utaló illatok és zamatok (pl. a mazsola) uralkodnak, de megjelenhetnek a nemes rothadás által képződött úgynevezett „botrytiszes” aromák is.

Védett eredetű Grand Superior borok

Egri Csillag Grand Superior

Az Egri Bikavér fehér párja ugyanúgy megjelenik még- érleltebb, érettebb, testesebb formában is. A bor előállításához szükséges szőlőt csak az Egri borvidék területéről származó és az Eger termékleírásban felsorolt a feltételeknek megfelelő, a szüretelt szőlő minimum mustfokát 20 M/M és maximális hozamát 35 hl/ha betartva négy, legalább 50 % arányban Kárpát-medencei fehér szőlőfajta borának arányos házasításával lehet előállítani. Továbbá házasításkor az illatos fehér szőlők boának aránya együttesen sem haladhatja meg a 30%-ot. A bort 6 hónapos fahordós- és 3 hónapos palackos érlelés után előzetes minősítést követően július elseje után lehet forgalomba hozni. Az így készült bor testes, gazdag, telt száraz fehérbor. Színe a zöldes fehér színárnyalattól a zöldessárga, sárga színárnyalatig terjedhet. Az érett szőlőtermés és az érlelés következtében kifejezetten érett illatokkal és ízekkel bíró bor. Komplexitását jelzi, hogy egyetlen szőlőfajta borának jellege sem lehet az adott borra jellemző uralkodó jegy. Mindemellett a bor gazdag gyümölcs ízekkel, esetenként mineralitással (dűlőjelleg) rendelkezik és rendelkezhet. Jellemzője az íz teltség az ízhosszúság egyaránt. Önállóan, aperitifként de szárnyasokból, fehér húsokból készült ételekhez is ajánljuk 10-12 C fokon fogyasztani.

Egri Bikavér Grand Superior

A bor előállításához szükséges szőlőt csak az Egri borvidék területéről származó és az Eger termékleírásban felsorolt, a feltételeknek megfelelő kék szőlőből készült borokból lehet előállítani, a szabályzatban leírt minimális mustfok 20 M/M és maximális termésmennyiség 35 hl/ha betartásával. A bort legalább öt szőlőfajta borának arányos házasításával kell előállítani, melyet 16 hónapig fahordóban kell érlelni, majd legalább 6 hónapos palackos érlelés után, minősítést követően, a szüretet követő második év szeptember elseje után lehet forgalomba hozni. Az így készített bor testes, gazdag, telt vörösbor, melynek színárnyalata és színmélysége a gránátvörös színtől a mély rubin színig terjed. A bor házasításában kötelezően használt kékfrankos miatt a többi vörösbor házasítástól eltérő egyedi száraz vörösbor házasítás. Illatában és ízében gazdagon tartalmaz fűszeres és gyümölcs aromákat is. Jellemzően ízhosszú bor tanninhangsúlyosság nélkül. A dűlő feltüntetésével forgalmazni kívánt borokra sok esetben elsősorban az egyedi karakter (pl. ásványosság) a jellemző. A hosszú hordós és palackos érlelés következtében erőteljes érlelési aromákkal is rendelkezhet. Komplexitását az is jól illusztrálja, hogy egyetlen szőlőfajta borának jellege sem lehet az adott borra jellemző uralkodó jegy.
E bort ugyanúgy ajánljuk magyaros és vadhúsokból készült fűszeres ételekhez, de igazából az ezekből készült grillezett ételek emelik ki a borban rejlő értékeket. 15-17 C fokra hűtve javasoljuk fogyasztani.

A borvidék jellemző védett eredetű fajta borai

melyek szintén készülnek superior és grand superior minőségben

Egri Leányka

Rendkívül kellemes, szőlővirágra emlékeztető illatú, gazdag zamatú, kissé lágy, tüzes, de mégis kedves fehérbor. Könnyebb előételekhez, fehér húsokból készült ételekhez, halételekhez ajánljuk 10-12 C fokon fogyasztani.

Egri Olaszrizling

Üde zamatú, markáns savú, kesernyés utóízű fehérbor. Önállóan, aperitifként de fehér húsokból készült ételekhez is ajánljuk 10-12 C fokon fogyasztani.

Egri Chardonnay

Üde, friss, reduktív, gyümölcsös, farkasalmára emlékeztető illatú és zamatú fehérbor. Újabban megtalálhatók a barrikban erjesztett és érlelt borok is, melynek teltsége új színfoltot jelent. Szárnyasokból, fehér húsokból készült ételekhez és halételekhez ajánljuk, jól lehűtve fogyasztani

Egri Kékfrankos

Élénkvörös színű, diszkrét gyümölcsillattal bíró, az érleltebb borok esetében a tanninokat illatban és ízben is harmonikusan megjelenítő vörösbor. Vörösborral készült ételekhez, paprikás csirkéhez ajánljuk 14-16 C fokra hűtve fogyasztani.

Egri Cabernet Franc

Mély rubin színű, fűszeres, a tanninok finomságát is magában hordozó, gyümölcsös zamatú, finom gazdag szövetű, testes, telt száraz vörösbor. Sültekhez, vadételekhez, pörköltekhez, sajtokhoz ajánljuk 15-17 C fokra hűtve fogyasztani.

Egri Cabernet Sauvignon

Mély rubin színű, intenzív gyümölcsillatokkal, fajtakarakterrel (fekete ribizke, paprika) bíró, finom tanninösszetételű, hosszú ízű, gazdag zamatú, száraz vörösbor. Barrik hordóban érlelt bor esetében az aromagazdagsága kiegészül a kókuszra és csokoládéra emlékeztető aromával. Marhasültekhez, vadételekhez, egyes aromás sajtokhoz ajánljuk 15-17 C fokra hűtve fogyasztani.

Egri Merlot

Mély intenzív rubin-vörös színű bor. Illatában az érett és aszalt piros húsú gyümölcsök, leginkább a málna és rumos meggy mámora érezhető. Lendületes ízvilága és az extrakt édessége egyensúlyoz gazdag tanninos karakterével. Ízvilága és kellő lágysága csalogató, így méltán lehet a Hölgyek egyik kedvenc bora. Sültekhez, fűszeres és gombás ételekhez, pörköltekhez ajánljuk 16-18 C fokra hűtve fogyasztani.

Egri Fehér és Egri Vörös borok

A borvidéken is kedvelt a cuvée borok előállítása, melyet több fajta bor, különböző arányú házasításával készítenek. A házasítás lehetőséget biztosít hogy az alapborok előnyös tulajdonságait egy adott borbon kamatoztassák a borászok. Az így előállított borok kóstolásakor olyan illat, íz és aroma világ fedezhető fel a borban, melyet fajta borokban csak jó évjáratokban érezhetünk. A borral készült ételekhez, vadhúsokból készült ételekhez, magyaros ételekhez, ajánljuk fehér esetében 10-12 C fokra, míg vörös esetében 15-17 C fokra hűtve fogyasztani.

Cimkék: