Szaktanácsadási együttműködés az Egri Borvidéken

Ez év májusa óta az Egri Borvidék hegyközségi Tanács (EBHT) honlapján (www.egriborvidek.hu), amely elsősorban a borászoknak szóló, belső információkat tartalmazó honlap, tápanyag szaktanácsadásról is olvashatnak a szőlészek és borászok. A mindig időszerű szaktanácsokat Tóth Gábor, a Yara cég szakembere írja.
- Hogy indult a projekt, honnan jött az ötlet?
- A szőlészek között is folyamatos a generációváltás, a fiataloknál pedig szinte napi rutin a internet használat. Minden fontos információt igyekeznek az internet segítségével beszerezni, így jött az ötlet, hogy ha valamit szeretnénk nekik elmondani, legjobb, ha a saját honlapjukon tesszük. Ugyancsak az elmúlt évek tapasztalata, hogy a kiváló talajadottságok ellenére az Egri Borvidéken is egyre erősebben jelentkeznek a tápanyag-ellátás hiányosságai, és mindent nem lehet az időjárás rovására írni. Ráadásul, a közeli nagy bortermelő országok felől egyre nagyobb nyomás nehezedik a magyar a szőlő és bor piacra, egyre több az import bor. Ennek úgy is elejét lehet venni, ha a minőségi mellett figyelnek a gazdaságilag optimális mennyiségre is.Szaktanácsadásaim során azt tapasztaltam, hogy a tápanyag-ellátásra kisebb figyelmet fordítanak, miközben ez az a terület, amely a legtöbb lehetőséget nyújtja a minőség és versenyképesség javításához a szőlészeknek.
- Ha jól értem, egy átgondolt tápanyag-utánpótlással kevésbé kellene a terméskorlátozással élniük a szőlészeknek a jó minőség érdekében?
- Valóban ez is lehet a hozadéka a jól átgondolt tápanyag-visszapótlásnak. De az idei évben fokozottan jelentkező problémákra – ilyen a sok csapadék, az enyhe tél okozta gondok – is megoldást jelenthet. Aki már kipróbálta a technológiát, kedvező visszajelzéseket adott.
tanácsadás a honlapon
- Hogy érhető el a szaktanácsadás?
- A cél az volt , hogy ne csak egy statikus webfelülettel találkozzon a termelő, hanem lehetőséget adjunk személyes szaktanácsadásra . Akár a fajtára vagy dűlőre specializált szaktanácsot is kaphat a szőlőtermesztő amennyiben felveszi velünk a kapcsolatot.

Az Egri Borvidék
A Bükk hegység déli lankáinak és az Alföld északi részének találkozásánál terül el. A Bükk talajadottságait és klimatikus viszonyait az Alföld napsütése erősíti, ezek együtt adják azokat az utánozhatatlan ízeket, amelyek minden egri borban felfedezhetőek. Két eredetvédelmi körzete, az egri és a debrői, Eger városát és 19 környező települést foglalja magába. Összesen mintegy 5400 hektár szőlőültetvényt gondoznak a gazdák. Az Egri Borvidék három földrajzi eredetvédett klasszikus bora az Egri Bikavér, a Debrői Hárslevelű és az Egri Csillag. Mindhárom szigorú szabályok közt készülhet, különösen igaz ez a két zászlósborra, a Bikavérre és a Csillagra.
Az Egri Borvidék volt az első Magyarországon, ahol bevezették a fejlett borkultúrákban működő eredetvédelmi rendszert. Ez garantálja, hogy „Egri” néven csak a szigorú szabályozásnak megfelelő borok kerülhetnek forgalomba. Az rendszer megkülönböztet „Védett eredetű klasszikus borokat”, (Egri Bikavér, Egri Csillag, Egri Rozé, Debrői Hárslevelű, Egri Muskotály), „Védett eredetű Superior borokat” (Egri Bikavér, Egri Csillag, Debrői Hárslevelű, Egri késői szüretelésű superior), és „Védett eredetű Grand Superior borokat” (Egri Bikavér, Egri Csillag). Valamennyi szigorú szabályoknak megfelelően és előzetes borbírálat után kerülhet csak forgalomba.
A borvidék jellemző védett eredetű fajta borai szintén készülnek superior és grand superior minőségben. Ez az Egri Leányka, Egri Olaszrizling, Egri Chardonnay, Egri Kékfrankos,Egri Cabernet Franc, Egri Cabernet Sauvignon, Egri Merlot, valamint az Egri Fehér és az Egri Vörös házasítások.
Az Egri Borvidék borászainak kiváló munkáját számos elismerés jelzi. Négy borászat is megkapta a legrangosabb hazai elismerést, „Év Bortermelője” címet: Thummerer Vilmos (1995), Gál Tibor (1998), Vincze Béla (2005), dr. Lőrincz György – St. Andrea (2009). A magyar borásztársadalom két alkalommal választott maguk közül „Borászok borászát” az Egri Borvidékről: Dr. Lőrincz György – St. Andrea 2008-ban, Kaló Imre 2011-ban nyerte el a címet. Egy ízben pedig egri lett az „Év Pincészete” : A Thummerer pince 2011-ben nyerte el a díjat.

A továbbiakban szeretnénk megosztani az olvasókkal a borvidéken található szőlész és borász szakemberek Yara technológiával kapcsolatos tapasztalatait , és örömmel fogadjuk a szakmában érdekelt más kollégák visszajelzéseit.

magyar

Hírek, események, információk: 

File és képfeltöltés: