Tápanyag Szaktanácsadás

Tápanyag-ellátási ajánlások az Egri borvidékre

Július vége - augusztus

Időjárási tényezők a borvidéken
A borvidéken belül is változó mennyiségű csapadék hullott az elmúlt hetekben, melynek hatására reggel, kora délelött vékony filmrétegben a nedvesség megmaradt a leveleken. A gombabetegségek hatására roncsolódott a levél és bogyóhéj szövete, ezért az augusztusi időszakban ezeket is figyelembe kell venni a tápanyag-ellátás összeállítása során.

Tápanyag-ellátási tipp a következő időszakra
A tőkéken már jelentős a terhelés, fürtméret és súly nagyobb része kialakult. Gyakorlatilag a szőlő fenológiája fürtzáródás vége, egyes korai fajtáknál már színesedő bogyóállapot.

Technológiai javaslat:
• Ha az elmúlt időszakban biztosítottuk a szőlő számára szükséges tápelemeket, akkor már a késői fajtáknál is a fajtára jellemző szín-íz és zamatanyagok nagy része kialakult.
Az érési folyamatokhoz szükséges kálium felvétel dinamikája továbbra is magas. Ügyeljünk a pótlására, ezt levélanalízis során mért alacsony értékek is indokolják A kálium mellett a bór is nélkülözhetetlen a cukor és szénhidrátképzésben. Emellett a kálium fontos szerepet játszik a tőkekondíció fenntartásában is.
• Lombtrágya javaslat kálium pótlásra, cukorképzés és éresi folyamatokhoz:
YaraVita Safe K 2-4l/ha
YaraVita Bortrac 1-1,5l/ha

• A csapadék és a gépi munkák okán tömörödött a talajállapot, ezt tetézi a magas hőmérséklet és ezzel párosuló hősokk a növényben . Ilyenkor már szembetűnöbbek a tápanyag-hiánytünetek a tőkéken. Nézzünk néhány, ilyenkor jellemző hiánytünetet.

• Vashiány
vashiány
Megelőzés,kezelés: Rexoline E13 (dózis 1-1,5kg/ha)

• Magnézium hiánytünet
vashiány
Megelőzés,kezelés: YaraVita (dózis Magtrac 4l/ha)

• A kalcium pótlásról se feledkezzünk meg. A borszőlők esetében a vékonyhéjú repedésre hajlamos fajtáknál, de ha késői szüretben gondolkozunk abban az esetben is lényeges hogy minél tovább rugalmas maradjon a bogyóhéj , és jobban ellenálljon a gombabetegségeknek. Csemegeszőlősök is kedvelik a YaraVita Stopit terméket, mert ropogos marad a bogyó és a pultontarthatóság ideje is hosszabb lesz.
Technológiai javaslat: STOPIT 4-5l/ha , 2-3 alkalommal kijuttalva

A személyes szaktanácsadással kapcsolatban hívjon, vagy kérjen további információt a Hegyközségtől.

Tóth Gábor
tápanyag-ellátási szaktanácsadó
növényvédő szakmérnök
Tel.: +36-30-689-80-94

yara

Cimkék: