XX. Egri Borvidéki Borverseny

XX. Egeri Borvidéki Borverseny
Nemzetközi színvonalú borok Egerben

Hajszálpontosan ugyanannyi, 161 bormintával neveztek idén is az egri borászok az Egri Borvidéki Borversenyre, mint az előző két évben, igaz, ezeket 32 helyett 37 borászat küldte be. A borok minősége is a megszokott magas színvonalú volt, a legjobbak pedig zsűri elnöke szerint bármely nemzetközi versenyen megállnák a helyüket.

Egri borvidék

A szakmai és a piaci elvárásoknak egyaránt magas színvonalon megfelelnek az egri borok, legalábbis a jubileumi, XX. Egri Borvidéki Borversenyen kóstolt minták nagyon nagy többsége ezt mutatta – értékelte az április 14-én megrendezett versenyt Mészáros Kálmán, a NÉBIH borászati igazgatója, a csúcs zsűri elnöke.
- Igyekszem valamennyi hazai borvidék versenyén jelen lenni és személyes tapasztalatokat gyűjteni, ezek alapján nyugodtan állíthatom, Eger ott van a legjobbak közt – mondta. Hozzátette: bár hozzájuk, a csúcs zsűrihez a kategóriák legjobbjai kerültek, illetve azok, ahol egy-egy pont döntött csak arról, hogy arany- vagy ezüstérmet kapjon, vagyis a legkiemelkedőbbeket kóstolta, de ezek nagy száma is jelezte a minőséget. –A vörösborok kategóriájában például öt bor közül kellett kiválasztanunk a kategória győztest és meg kell mondjam, nagyon nehéz volt a döntés, gyakorlatilag bármelyik lehetett volna és nem döntöttünk volna rosszul. Külön öröm, hogy borvidék számára kiemelkedő jelentőséggel bíró Egri Bikavérek és Egri Csillagok közt is nagy számban voltak kiemelkedő minőségű, nemzetközi szinten is nagy bornak számító minták. De összességében is elmondható: Eger nem véletlenül szerepel hagyományosan jól a nemzetközi porondon, a világtrendeknek való megfelelés és a hagyományok megőrzése egyszerre érezhető a borokban és ezzel a borászok olyan egyediséget képesek adni a boroknak, amit nem lehet nem észrevenni.

Egri borvidék

Pál Sándor, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke ehhez hozzátette: - Mivel én szinte minden évben tagja vagyok a csúcs zsűrinek, azt is látom, hogy évről évre sikerül tovább emelni a színvonalat, ami reményeink szerint a borfogyasztók számára is feltűnik majd.
Bár az egri borverseny bíráló bizottságaira mindig is jellemző szigorúság idén sem enyhült, szép eredmények születtek. Kettő bor is kiérdemelte a nagy aranyérmet, amelyek közül az egyik kategória győztesként egyúttal Champion-díjat is kapott. 29 bor lett aranyérmes, 123 ezüst, 5 pedig bronzérmet kapott.

Kategória győztesek:
A legjobb Egri Csillag: Egri Csillag 2013 - Besenyei Borház
A legjobb Debrői Hárslevelű: Debrői Hárslevelű „Selection” 2015 - Tóth és Tóth Pincészet
A Legjobb rozé bor: Egri Kékfrankos - Merlot rozé 2015 - Varsányi Pincészet Kft.
A legjobb Egri Bikavér: Merengő Egri Bikavér Superior 2011 - St. Andrea Szőlőbirtok
A legjobb fehér bor: Verpeléti Olaszrizling 2014 - Varsányi Pincészet Kft.
A legjobb vörös bor: Simon Syrah 2012 - Simon Pincészet Kft.
A legjobb desszertbor: Hárslevelű 2014 - Gecse István (Champion-díj)

Egri borvidék