XXI. Egri Borvidéki Borverseny eredmények

Nemzetközi színvonal és nemzetközi zsűri az Egri Borvidéki Borversenyen

Az Egri borvidék 34 borászata 181 bormintával nevezett a 2017. évi Egri Borvidéki Borversenyre, amelyet május 4-én rendeztek az egri Hotel Villa Völgyben. A hét kategóriát öt zsűri bírálta, amely idén nemzetközivé vált azzal, hogy Franciaországból, egy bordeaux-i felnőttképzési szakiskola szőlészeti-borászati igazgatóhelyettese is beült a bírálók közé.

Ebben az évben újra bebizonyosodott, hogy az Egri borvidék borászai a lehető legmagasabb szinten értik a szakmát, a borvidéki borverseny színvonala pedig mindenhol megállná a helyét a világban – mondta Mészáros Kálmán, a NÉBIH borászati igazgatója, a csúcs zsűri elnöke, aki már a tavalyi versenyen is elnökölt.
– Örömmel tapasztaltam, hogy az évjáratok nehézségeit a borászok tökéletesen tudták tudásukkal ellensúlyozni, ahogy azt is, mennyire komolyan veszik ezt a megmérettetést. Mindezek alapján bártan merem ajánlani, hogy az itt megszerzett érmeket, minősítéseket használják a borászatok, legyenek rá büszkék, a fogyasztóknak pedig, hogy bátran vegyék figyelembe a vásárláskor.
verseny1
Az immár 21. alkalommal megrendezett versenyre minden eddiginél több, 181 minta érkezett, amelyet hét kategóriában értékelt öt zsűri. Az értékeléskor olykor ugyan kialakultak kisebb viták egy-egy tétel megítélésekor, de végül minden esetben sikerült megegyezésre jutni. Abban azonban a bíráló borászok és szakértők egyetértettek: az idei verseny a boroknak köszönhetően az egyik legszínvonalasabb volt a borverseny történetében.
A borvidék vendége volt két francia szakember, Bordeaux-ból, egy felnőttképzési szakiskolából érkeztek, ahogy a szőlészet és borászat kiemelt fontosságú. Az iskola felnőttképzési oktatási igazgatója Pierre Jean Combalier és az iskola igazgatóhelyettese Philippe Renard is rendszeresen bírálnak borversenyeken. Philippe Renard is örömmel fogadta a felkérést, hogy csatlakozzon a fehér borokat és a desszert borokat bíráló zsűrihez.
-Nagyon magas színvonalú volt a verseny, egyetlen hibás borral sem találkoztam például, ami azért még versenyeken sem ritkaság. Bár ízlésbeli különbségek voltak köztem és a magyar kollégák közt, a minőség megítélésében tökéletesen egyetértettünk.
verseny2
Arra a kérdésre, hogy lát-e könnyen megfogalmazható különbséget a saját és az egri borvidék borai közt elmondta: az itteni száraz fehér borok gyakrabban tartalmaznak maradék cukrot mint feléjük, de még amelyikben nincs is ilyen, annak is az édesség érzete erőteljesebb mint francia társaiké.
-Több olyan bort is kóstoltam, amelyeket szívesen megvásárolnám, akár még otthon is – tette hozzá a szakember. – Örülök, hogy részese lehettem a borversenynek, jó tapasztalatokkal gazdagodtam.
A borverseny bírálói idén sem az évjáratot, sem a borfajtát nem tudták a kóstoláskor, így is született egy nagy aranyérem, 47 arany-, 121 ezüst- és 6 bronzérem.
verswny3
Kategória győztesek:
Legjobb fehér bor: Nagy-Eged Egri Chardonnay Grand superior 2015 Balga István
Legjobb Egri Csillag: Thummerer Vilmos Egri Csillag Grand superior 2015.
Legjobb Debrői Hárslevelű: Gecse István Debrői Hárslevelű 2016.
Legjobb rozé bor: Thummerer Vilmos Egri Rozé 2016.
Legjobb vörös bor: Egri Shiraz 2014. Egri Korona Borház.
Legjobb Egri Bikavér: Superior Thummerer Vilmos Egri Bikavér Superior 2012.
Legjobb desszertbor: Egri Hárslevelű kései szüret Varga Pincészet Feldebrő 2016.
verseny4

File és kép feltöltés: 

Cimkék: