XXII. Egri Borvidéki Borverseny 2018 eredmények

Csúcsborok az Egri borvidék borversenyén

Rekordszámú, 168 borminta érkezett a 2018. évi, immár 22. alkalommal megrendezett Egri Borvidéki Borversenyre, amelyre május 17-én került sor Egerben, a Hotel Villa Völgyben. A minták 35 borászattól érkeztek, ezeket hét kategóriában bírálta a zsűri, akiknek ítélete alapján egy Nagy Arany érem született, ezen felül 34 arany, 123 ezüst és 6 bronzérmet ítéltek oda.
zsüri
Évek óta folyamatosan bizonyságot nyer, hogy az egri borászok képesek világszínvonalú borokat készíteni, és külön öröm, hogy ezek a borok a borvidék saját borversenyének színvonalát is emelik. Ezt Mészáros Kálmán, a NÉBIH borászati igazgatója, a csúcs zsűri elnöke mondta összegzőjében. Neki valóban van összehasonítási alapja, hiszen már évek óta részt vesz az Egri borvidék legnagyobb borversenyén, bírálóként, és a csúcs zsűri vezetőjeként.
- Az itt megszerzett érmeknek, minősítéseknek ennek megfelelően magas a presztízs értéke, nem csak egy újabb matrica a palackon – mondta Mészáros Kálmán. – Biztatom a borászokat, igenis legyenek erre büszkék, jelöljék meg a palackjaikon, a vásárlókat pedig arra, hogy figyeljék a jelzéseket, és az Egri Borvidéki Borverseny érmekre nyugodtan hagyatkozzanak a borválasztáskor.
A szakember elmondta: örömmel tapasztalta, hogy a mai kornak megfelelő irányzatok éppúgy megfigyelhetők a borvidék borai közt, mint a hagyományos technológiák, és mindkettő képes igazán kiváló minőséget adni. Bár természetesen nem mondta meg melyik a kedvenc bora, annyit elárult, talált jónéhány olyan tételt, amelyet maga is keresni fog a jövőben a szaküzletekben.
A 22. alkalommal megrendezett versenyt a borászok is komolyan vették, minden eddiginél több, 168 minta érkezett, amelyet hét kategóriában értékelt öt bizottság. Valamivel szigorúbbak voltak, mint az elmúlt években, ennek ellenére idén is született egy Nagy Arany érem, Thummerer Vilmos 2012-es évjáratú Rébus Egri Cuvée Superior bora ért el 95 pontot a bírálók szerint. A tavalyi 47 után idén 34 aranyérmet osztottak ki, 123 ezüst és 6 bronzérem mellett.
A legtöbb aranyat – négyet – a Besenyei Borház, a Thummerer Pincészet és a Varsányi Pincészet kapta, előbbi 3, utóbbiak 8, illetve 12 ezüstérmet is begyűjtöttek. Három aranyat (és 4 ezüstöt) kapott a Juhász Testvérek Pincészete, ezzel ezek a borászatok lettek idén a legeredményesebbek.

A 2018. évi Egri Borvidéki Borverseny kategóriagyőztesei:
Legjobb fehér bor: Egri Chardonnay 2013 – Kőporos Borászat
Legjobb Egri Csillag: Kamra-völgy Egri Csillag Grand Superior 2016 – Gál Lajos Pincészete
Legjobb Debrői Hárslevelű: Debrői Hárslevelű töppedt szőlőből 2017 – Tóth és Tóth Debrői borok
Legjobb rozé bor: Egri Pinot noir rosé 2017 – Varsányi Pincészet
Legjobb vörös bor: „Vörös és Fekete”2014 – Kőporos Borászat
Legjobb Egri Bikavér: Egri Bikavér Superior 2013 – Thummerer Pincészet
Legjobb desszertbor: Egri Leányka Superior késői szüret 2017 – Tóth Ferenc Pincészete

File és kép feltöltés: 

Cimkék: